Maci_P
2014.05.09
|
|
0 0
937
|
Sziasztok!
Új vagyok még itt, és a szőlő oltásban is. Bár szakkönyveket olvastam és ezt a fórumot is végig. Azt terveztem, hogy jónéhány tőkét zöldoltok, fás csappal, ékoltással. És ennek volt is nagy szakirodalma. De ma meglepődve tapasztaltam, hogy a hajtások többsége elkezdett fásodni. Azért vártam eddig, mert túl vékonyak voltak, a vesszőkhöz képest. Mivel olvastam héj alá oltásról is egy keveset szőlőnél, almával meg már próbáltam, megpróbáltam azzal megcsinálni az oltásokat. Van valakinek ebben tapasztalata? Érdekelne mennyire hatékony, esetleg kivitelezéskor mire kell figyelni, hol (melyik oldalon) kell felvágni a héját a hajtásnak, az oltócsapot hogyan kell megvágni? Mert még van jópár oltandóm, és ha az eddigi néhányat esetleg nem is sikerült jól, a maradékot szeretném szakszerűen csinálni.
(most a hajtásokat kb. 3. ízköznél vágtam el kb. 2 cm magasan a nódusztól, hasi/háti oldalon csináltam bemetszét, attól függően hogy fértem hozzá, a csapot szintén hasi/háti oldalon vágtam ferdére, nóduszig betoltam, bekötöztem).
Köszönöm, ha válaszoltok.
Maci |
|