Olyan rémlik a topikban, hogy a gép folyamatosan tekert, az persze hiba, de a második dagasztás utáni néhány rántás a program része, az enyém is csinálja. Vagy a tészta egyenletesebb elterülését szolgálja, hogy ne legyen féloldalas (ez a kiegyenlítő hatás látható is, ha megnézem közben, amikor rángat) vagy a tészta "ejtésében" játszik ez is szerepet.
Amúgy elvileg a második dagasztás számít "ejtésnek", de elképzelhető, hogy ezek a rángatások is részben azért vannak.
A mechanikára ártalmatlan egyébként, üzemszerű forgás, ugyanakkor anélkül is jó lesz a kenyér. Mint már említettem, a második dagasztás után én átrakom a tésztát egy tengely nélküli sütőformába, így a szóban forgó rántásokat legfeljebb csak hallom, de nyilván hatástalan a kenyérre, gyakorlatilag nem oszt, nem szoroz.
http://emargit.gportal.hu/gindex.php?pg=5614573
Cukrot az élesztő indításához teszünk a tésztákba. Ez hamar táplálékot biztosít az élesztőgombáknak. Az erjedési folyamatok alatt ez a cukormennyiség elbomlik, de eddigre már a lisztből is tápanyaghoz jutnak a gombák. Az első dagasztás után, az első kelesztéskor az élesztőgombák megeszik a környékükön fellelhető táplálékot, majd nem tudnak tovább szaporodni, ha elfogy a tápanyag. Ennek a pótlására szolgál a második dagasztás ill. a gépeknél a tészta „ejtése” (kelesztés közbeni visszakeverése). Sajnos a gépeknél ez a funkció nem tökéletesen működik a tapasztalatom szerint. Többször is visszakeveri a tésztát, pedig már egyszer is elég lenne, és sokszor nagyon kevés a hátralévő kelesztési idő az utolsó ilyen „ejtés” után. Én jobban szeretem a kétszeri dagasztást, az „ejtés” megakadályozására pedig inkább kiveszem a lapátot. Harmadik dagasztás már felesleges, inkább árt a tésztának.
Német receptekben találkoztam az ötlettel és nagyon bevált, hogy a dagasztás után, kelesztés közben egyszer-kétszer ököllel visszaütögetik a tésztát. Így nem kell dagasztani másodszorra és nagyon jó eredményt lehet ezzel a módszerrel elérni.
-----------------------------------
Azt már én teszem hozzá, hogy nekem amúgy semmi problémám nincs a második dagasztással, bizonyára nem ok nélkül tervezték azt úgy, ahogy.