Goldman Emma Creative Commons License 2014.04.27 0 0 7886

Csatornahajó alatt ezúttal nem típust értettem, hanem műfajt. Kis motoros lakóhajó, full extra kényelem, a nyugdíjas napokra. :)

Biztos meséltem már, de ahogy öregszem, egyre kevésbé zavar... szóval láttam egyszer egy holland (?) palit, egymaga lezsilipelt egy vitorlást a Canal du Midi öt zsilipből álló rendszerén. A zsilipőr ott rohangált kétségbeesetten, hogy ezt nem lehet, forduljon vissza, össze fogja törni a hajóját és a másokét is. Azon a rendszeren helyenként több mint tíz méteres volt a szintkülönbség, lényegében megoldhatatlan volt a dolog anélkül, hogy fent, a parton és lent, a hajón is legyen kötélkezelő ember a legénységből. A holland csak legyintgetett, hogy nyugalom, megoldja. Így is lett, a partról végigvezette a hajót a zúgórendszeren, mint egy engedelmes kiskutyát. Aztán megmutatta nekem, hogyan bújtatta végig az egy szál kötelet az egész fedélzeten, hogy egyenesben tartsa a hajót, de ma sem értem. Ezért aztán a demonstráció végeztével a kezében lévő pár méter kötéllel egyetlen villámgyors csavarással gúzsba kötött, de úgy, hogy nyekkenni sem tudtam. - Na, kábé így - mondta elégedetten. Azóta annyi legalább világos, hogy vannak vízre született és vízre vágyakozó népek. :)

Előzmény: Csokis (7885)