Pedig egyszerű volt a történet (előzmények vagy korábbi sérelmek nélkül)
Ő keresett egy eladó D800-t. Amihez joga van bárkinek. Akár egy péknek, szabónak, tanárnéninek. A szomszéd unokájának.
Egyetlen dolog miatt reagáltam.. az pedig nem más mint a sok hónappal korábbi eszmefuttatása (nem nevezem ámokfutásnak mert az túlzó lenne)
A lényeg hogy egy olyan sorozatba csöppentem olvasatilag akkor hogy Ő bezony komoly fotós és kinőtte a D7000 tudását- ff-re fog váltani. (tegye)
Vett egy D700-t és vett hozzá 85/1.8. Majd megállapította 5 expo után hogy minden hulladék, eladó a D700 és eladó a 85/1.8 is. (joga van hozzá hogy eladja)
Az hogy ez mikor és miként sikerült neki nem tudom, ennyire gyakran nem vagyok jelen... de olvasom a múltkor hogy a D600 vázával is gondok vannak- porosodik. (minő meglepetés)
És most D800-t keres.
Ha ilyen mértékű beruházásokról beszélünk (nem két kiflit veszek más pékségben) akkor miért nem lehet utánajárni a google korában hogy mi mennyire jó és mire? Mindenki tudja hogy a D600 egy lutri váz, gyengébb AF-l mint az 51 mezős társai. Mindenki tudja hogy a 12 Mp-es vázak toleránsabbak az üvegekhez mint a nagyobb felbontású társaik. És 12 Mp az általános fotózási szokások 95%-hoz elegendő. A D3s és a D4 közötti árkülönbség pusztán fotózási szempontból pl nem indokolt (szerintem). Mint ahogy a D4s új ára sem fogja lenyomni a D4 használt árakat. Apró előrelépések vannak.. de korszakváltás nincs.
A D800 jó. Szép. De pl Kisbergics ezt írta:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130041230&t=9159916
"
D600 pro:
-5 évvel újabb szenzor: lenyűgöző dinamika, dupla akkora pixelszám, valós iso100, magas érzékenységen is fejlődött
-szép videó
-jó élőkép
-kicsi, könnyű
D600 kontra:
-nevetséges felépítés (játékgép érzet)
-nevetséges kezelés (pl középső gomb képvisszanézéskor a retusálás menüt hozza be és nem lehet átállítani. wtf??)
-csapnivaló AF (fényes nappal képes félrefókuszálni, több obival is)
-a fénymérésétől sem vagyok elájulva
A D700 egy masszív riportergép, mind a mai napig. AF-ben, fénymérésben, gyorsaságban, építésben, precízségben lealázza a D600-at. Viszont a D3s meg ezekben a tulajdonságokban (+zajban is) mindkettőt megeszi reggelire, annak ellenére, hogy abban is egy 5 éves szenzor dolgozik! :D
Aki 0-ról indul és Nikonnal akar dolgozni, az D700-at vegyen, nincs ár/érték arányban jobb alternatíva. Aki hobbista/műtermi fotós/tájképeket csinál, annak több lehetőséget nyújt egy D600. Nekem a D3s mellé másodgépnek jobb társ, jobb kiegészítés, annak ellenére, hogy bosszantanak a gyerekbetegségei. Ha a piacon lévő gépek közül kéne választanom, talán a Canon 1Dx szolgálná ki legjobban az igényeim, de semmi kedvem rendszert váltani. Nekem a D800 nem tetszik, ezt egy hét izlandi fotózás után nyugodt szívvel ki merem jelenteni. Hosszútávon egy D5-D3s párosítást tartok reálisnak, remélem kitermelem az árát, mire aktuális lesz. (: "