De hát én nem mondtam, hogy _jó_ az iskolai nyelvoktatás. Azt mondtam, hogy kitűnően _lehet_ iskolában nyelvet tanítani/tanulni.
Ez sajnos sok évtizedes probléma, és olyan, mint a körzeti orvos-kérdés. A nyelvtanár sajnos ember, képzett/képzetlen, okos/buta, következetes/túl laza, becsületes/becstelen, stb. Én speciel heti nyolc órás angolos osztályba jártam gimiben, de tanárjelöltként jöttem rá, ugyanabban a suliban, hogy ez az iszonyat óramennyiség mire lehetett volna elég: amikor egy másik angoltanár mellé beosztottak, és láttam, hogyan használja ő ki azt az időt, amit az én hajdani tanárom elpazarolt. Történetesen megütött a guta, ott helyben.
De van ellen-történetem is. Amikor egy nyelviskolában második kurzusos csoportot vettem át, elkezdtem nyomni ezerrel a hasznos nyelvtudást, adtam leckét, ilyenek, mire a harmadik órán egy hölgy kikérte magának, mert az előző tanárnő olyan helyes volt, dalokat és mondókákat tanított. Döbbenten kérdeztem: de maguk fizetnek ezért, nem?! A csoport fele lemorzsolódott, a másik felét felhoztam a maximumig, az iskola meg kikérte magának, mert ilyen hatékonyság mellett kevesebb lesz a bevétel...