Madrone Creative Commons License 2014.04.18 0 0 32240

Szia Floo!

Köszi szépen az időjárási helyzet elemzését!

Nagyon aggódtam én is a fagy miatt, de szerencsésen megúsztuk.

Véleményem szerint valami egészen rendkívüli napokat élünk mostanában.

Ilyenre ami most van nem nagyon emlékszem.

Hasonló sarkvidéki beáramlásnál szinte mindig az van, hogy előbb utóbb megáll a szél, kiderül és fagypont alá süllyed a hőmérséklet.

2012 április 10. és 2007 május 2. rossz emléke még nagyon közeli. 

Ez valami egészen fantasztikus ami most történik, hogy nem áll el az északi  szél, képződik egy medi ciklon a Balkánon, ami retrográd módon visszatáncol keletről nyugat felé melegfrontja ÉSZAK KELET!!! felől éri el az országot és mire eláll a ciklon hátoldali/anticiklon előoldali északi szél, felmelegíti a Kárpát-medencét.

Ma például Észak-Kelet Magyarországon 19 fok volt Dél-Nyugaton Zalában csak 9 fok.

Nino szokta mondani, hogy 'atipikus' időjárási helyzet, hát szerintem ez biztosan az. 

Szinte hihetetlen! Olyat is olvastam, hogy a mediciklon egészen messziről Irán felől szipkázza be a meleget és szállítja hozzánk.

És ami a hab a tortán, esély van rá, hogy a mostani állapot lassan úgynevezett bárikus mocsár helyzetté alakul, vagyis amikor viszonylag gyenge a szél, magas a páratartalom és minden nap esélyes zápor-zivatar kialakulása. Így a nagy csapadék hiány is enyhülne.

Szóval örüljünk ennek a különleges időjárásnak, mert nagy ajándék ez nekünk növénybarátoknak.

Sok kegyetlenkedése után az időjárás végre most jóvá tesz valamit.

Nagyon remélem, hogy a májusi fagyok is elmaradnak és ezzel véget ért a kötéltáncos mutatványa idén télre és tavaszra.

Előzmény: Floo2 (32215)