Szervusztok!
Ezen a fórumon még új vagyok. PV-snek is csak botcsinálta, ha van türelmetek elolvasni, elmesélem miért. Van egy PV1 mozdonyom amit elkezdtem felújítani romos állapotából. A mozdonynak különös története van: Gyermekként kb. 1960 körül édesapám építette nekem a külön is megvásárolható alkatrészekből (a Kálvin téren volt egy játékbolt ott lehetett alkatrészenként is kapni) ahogy a pénztárcája engedte. Emlékszem, ahogy kézzel tekercselte a motort a konyhában és számolta a meneteket. Volt egy korábbi játékvasutam szintén 0-ás méretben ennek a kocsijait húzta, (piszok erős volt, a kocsikat sokszor teleraktam súlyokkal) ha jól emlékszem az egyik sárga a másik piros műanyag volt, valamelyik hozzászólásban rakott fel valamelyikőtök képet is ilyen kocsikról. A sínt szintén édesapám fabrikálta az említett játékvonat „fémtalpfás” sínjeiből, úgy hogy a talpfákat leszedte, és fából készültekre apró szegekkel felerősítette a síneket. A történet innen kezd érdekes lenni: A nagy becsben tartott (sérülésmentes) vonatomat kb 6-7 év múlva nekiadtam a kb. ugyanannyi idős unokatestvéremnek, mert nagyon tetszett neki. Ő már sajnos nemigen vigyázott rá kisgyerekként, sőt pl. befestette az anyja rózsaszín gyöngyház körömlakkjával a két hátsó égőt ( irányváltó nem került annak idején a mozdonyba), aztán valamikor már felnőttként kirakták lomtalanításkor a többi lommal együtt a kupacba. A poén most jön: Néhány évvel ezelőtt felkerestem egyik már idősebb modellvasutas barátomat, aki beszélgetés közben elővett büszkén egy lepukkant, hiányos, horpadt, PV1-t, amiben én a gyermekkori kedvencemet ismertem fel: gyöngyházrózsaszín égő (sajnos már csak egy db.), irányváltó hiány stb. Mikor ezt elmeséltem, a barátom azonnal nekem ajándékozta a mozdonyt. Neki is álltam felújítani, atomjaira bontottam, de aztán elakadtam, a hiányzó ütközőt pótolni kellett, (azóta esztergáltam egyet) Most elhatároztam, hogy befejezem a munkát. Szükségem volna eredeti égőkre, ha valaki tud segíteni jó volna, gondolom üzletben már nem lehet kapni. Megfelelne nekem is kiégett, akár törött üvegű is. Az egyik áramszedő is törött, ha kerülne másik nem kellene reszelni alkatrészt hozzá. (Azóta reszeltem egyet, és be is építettem.) Most itt tartok. Felteszek néhány fényképet is, szívesen veszek kritikát, javaslatot. A festés nem ilyen hepe-hupás, csak a fényképeken látszik ilyennek a kemény fényben. Elektromosan lehet, hogy átépítem DC-re a forgórész egyenirányításával. Ma rákerült
körbe a fehér csík is Majd rakok fel képeket, ha kész lesz. Ha valaki unta a hosszú hozzászólást, elnézést kérek.