Én már kb.7 éve olvasgattam a "szőlő index fórum"-ot,de egyszer sem szoltam hozzá.Valamiért nem volt hozzá bátorságom.Hülyeséget nem akartam kérdezni,vagy mondani,inkább gyüjtöttem az információt/és a szőlőfajtákat/.Amikor az idén beindult a csemegeszölő fórum,úgy gondoltam itt van az én "helyem".
Nem akarok "megmondó ember"lenni a fórumban,inkább a sok elméleti és lexikális ismereteket szeretném átadni azoknak,akik érdeklődnek ez iránt.
Nagyon sok fajtával rendelkezem/azért nem írok számot mert dicsekvésnek tűnne/,de azt elmondom,hogy 24 országból van szölőfajtám.
Többen kértetek sima vesszőt vagy dugványt,Természetesen tudok adni,de csak korlátozott számban,mivel minden fajtából csak egy példányom van/helyhiány miatt/.A kertem gyakorlatilag betelt.Még 10 szabad hely maradt,ahová igazi különlegességeket szeretnék ültetni.Ezek a japán fajták,és egy belga fajta,a neve :Leopold III.Erről a fajtáról azt kell tudni,hogy a belgák büszkesége.Nem engedik kihozni a fajtát az országból,vagy legalább is nagyon megnehezítik azt.Az emberi természet olyan,hogy arra vágysz amit nehezen érhetsz el.Elhatároztam hogy bármi áron megszerzem.Biztató jel már van.A fajtát röviden leírom:
LEOPOLD III:Belga fajta.Szülők:a Royal fajta spontán mutációja./1920/.Erőteljes növekedésű,nagy levelekkel,vastag szárral.Fürt:1-2 kg.-os is lehet.Bogyó.Vastag héjú,roppanós gyümölcshússal.A bogyók kifejezetten nagyok.akár 40 mm.átmérőjűek is lehetnek.Finom,határozott,jellegzetes izű,igen értékes fajta.A bogyó szine sötétkék.Érik szeptemberben.
A nevének eredete is érdekes:Amikor 1920-ban egy belga üvegházban spontán módon megjelent egy fürtön néhány óriásbogyó,amit tovább szaporítottak/gondolom magról/,eltelt 10-15 év mire kiszelektálták,és beállt egy stabil egyöntetű bogyóméret.Ennek annyira megörültek a belga szölösgazdák,hogy a királyig meg sem álltak.Átadták a tál óriásszemű igen finom szőlőt a királynak,és megkérték a királyi fenséget,elnevezhetnék e őróla az új szőlőfajtát.A király megkóstólta a szőlőt és mivel nagyon ízlett neki,igent mondott.
A király neve III Lipót.Így lett a szölő neve Leopold III.