anegytech1 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 194

Pontosabban arra gondoltam, hogy a nemesítés célja nem az volt, hogy ne legyen íze a paradicsomnak, hanem, hogy sokáig friss maradjon, az íz pedig véletlenül tűnt el. Mellesleg a frissesség megőrzése érdekében általában azt alkalmazzák, hogy nem érett állapotban szedik le, mivel a paradicsom és paprika is utóérő. Így viszont sokszor még éretlenül vásárolja meg az ember a paradicsomot, így még kevesebb íze van.

Végül megtaláltam a cikket, ami erről szól:

 

http://www.origo.hu/egeszseg/20120629-miert-izetlenek-a-bolti-paradicsomok.html

 

Összefoglalva:

"A paradicsomtermelők évtizedek óta olyan fajtákat termesztenek, amelyek érés előtt egyenletesen világoszöld színűek: így az érett termés is mindenhol azonos színű lesz, ráadásul egyszerre lehet szüretelni." ...

 

"Az egyenletes érést biztosító  molekuláris folyamatok ugyanis gátolják a paradicsom édességét adó cukrok szintézisét - derül ki a Science tudományos folyóirat cikkéből." ...

 

"Az egyenletes érés hátterében álló génváltozat pont ezeket az édességet és jó ízt adó faktorokat hatástalanítja, ezért lesz a végeredmény savanykás és ízetlen. Ha viszont mesterségesen megnövelik a paradicsom GLK-szintjét, az érett, lédús, cukrokban és jótékony likopinban gazdag termést eredményez. A felfedezéstől a szakemberek azt remélik, hogy nemsokára nagyüzemi méretekben is lehetővé válik a hagyományos fajtákra ízben és színben is hasonlító paradicsomok előállítása."

Előzmény: anegytech1 (193)