Jól néz ki az a kép, de szerintem nem a legpraktikusabb. Ha amellett a világítás mellett jól fejlődnek a növények, akkor tényleg sokkal jobb lehet a fénycső, mint a CFL.
Mert a kép alapján semmi fényvisszaverő anyag nincs, tehát rengeteg fény kárba vész. Viszont a hűtéssel nyilván nincs gond, nekem viszont van, mivel én meg körbeburkoltam a polcot :D.
Egy kicsit más:
Amúgy olvastam egy cikket, hogy a jövő a mesterséges megvilágítással előállított növényeké, vagyis ipari mennyiségben termesztett zöldségek mesterséges megvilágítással (van is már ilyen komplexum, ahol ezt tesztelik). Palánta nevelésre, és egy két növény beltéri tartásához jónak tartom ezt a megoldást, de szerintem az egész szakma elveszti a szépségét, ha rózsaszínes fényben úszó uborkákat kellene gondozni nagy hangárokban. Persze megvannak az előnyei, de a mezőgazdaságnak a sok kiszámíthatatlan tényezővel is van egy szépsége, amit csak a természetben tudok elképzelni.
Ugyanez vonatkozik a konyhakerti termesztésre is. Nem cserélném le a kertemet egy épületre, ahol konyhakerti mennyiségben termeszteném a zöldségeket. Pont ezért az aquaponiás termesztés sem tetszik annyira. Annak is sok előnye van, de nekem a talaj valahogy hiányzik a rendszerből :). Szóval ezeket a valódi talajban termelés mellett tudom elképzelni pót- és kényszermegoldásnak.
Habár tény, hogy egyre több az ember, egyre több élelmiszer előállítására van szükség, és a Föld mezőgazdasági területei egyre jobban kimerülnek, ezért szükség lehet ilyen megoldásokra.
Na, ez csak egy kis filozofálgatás volt részemről :).