napocza Creative Commons License 2014.03.27 0 0 7443

P.stephenson kérdésére

54169
Nagy Gyula 1938-as sorozat, párizsi és londoni turistaképekkel, feltehetőleg egy turistaút képei. Azért nehéz megtalálni az 54169-t, mert ilyen utca millió egy van Nagy Britanniában, még Londonban is. A londoni képek (20 kép) egy része a milliószor előforduló Tower-híd típus (lehetne Diadalív, Szent Márk tér, Notre Dame, Brandeburgi kapu, Szent Péter tér, Vörös tér stb. stb. is). Két kép a croydoni reptérről, ami lehet véletlen egybeesés. A croydoni reptér nincs már meg, de akkoriban lehetett olyan mint ma Luton. Ua. kilóg a sorból az 54190. Beckenhami első világháborús emlékmű? Hogy kerül vki ide? Nem szokásos téma, London citihez képest ez a világvégén van. Beckenham Croydon "külvárosa". Croydon London külvárosa (ma már). Olyan mint Csepel, ami Bpest külvárosa és Királyerdő, ami Csepel "külvárosa", csak London tízszer akkora mint Budapest.
Ha a 20 képből leszámítjuk a Tower híd - Buckingham palota szerű full turistaképeketet, két képet a croydoni reptérről, egy érdekes kép az Imperial Terminalról, egy Hyde park szerűt a záróléggömbbel és 2 állakertet, marad 3 kép.
Tehát egy turista út. Hogy és mit szoktak fényképezni a turisták? Részben azt, amit minden más turista. Kimenni Szent Márk térre és lekattintani a székesegyházat, amit millióan megtettek előtte és meg fognak tenni utána. Mit még? Éttermeket, kávézókat, ilyesmit. Ahova beültünk és jól éreztük magunk. Repteret, pályaudvar, buszállomást, magát a buszt. Közlekedési eszközöket és terminálokat.
És mit még? Ahol laktunk! Vagyis, ahol tkp voltunk. Itt jönnek be a szállodás és vendéglátócsaládos képek. Egy turista szereti megörökíteni, ahol Ő járt. Ezek nagyon érdekes képek, általában kis és értékes kupacok a nagy halom Szent Márk tér és Notre Dame között.
Egy turista, ha Pestre jön, nem ül fel a 25-ös buszra és buszozik el az Ifjúgárda út végéig és kattintja el gépét egy sarkon random, majd villamosozik el, sétál át az északi összekötőn, hogy a Kaszásdűlő közepén lefényképezzen random egy újságosbódét.
Tehát vki Beckenhamben lakhatott?
Az 54169-n az autó rendszáma CDY-vel kezdődik. Ez gaja alapján - http://plates.gaja.hu/gb/index.html - egy croydoni rendszám. Mégha a reptér véletlen is, a beckenhami kép és egy másik kép egy croydoni rendszámmal nem lehet véletlen! - gondolja az egyszeri megfejtő.
Első nekifutásra nem találtam meg. Először Croydonban kerestem. Pár régi croydoni kép megnézése után, nem tűnt olyannak. Se pár régi beckenhami után.
A guglin körbejártam a beckenhami emlékmű, helyi centrum, vasútállomás környékét. Nem az volt. Megnéztem pár croydoni utcát, nem az volt.
Tegnap az állatkerti képek után aztán azt gondoltam, talán a Regent park környéke. De nem. Az egy nagyon drága hely, ott nincsenek ilyen külvárosi utcák. Talán mégis Beckenham? A Beckenham semidetached keresőszóra adott egy képtalálatot egy olyan, csúcsos tetejű ikerházról, mint, ami a képen van. Megnézve, nem az volt, de ez valószínűsítette, talán a környéken van. Innen inkább Beckenham központja felé kerestem, mert a környék nagy része jóval a harmincas évek után, sőt napjainkban épült ki. A képen egy T kereszteződést látunk, másrészt az utca nyílegyenes. Ez jelentősen leszűkítette a lehetséges utcákat. Ezenkívül a kép egy "drágább környék", a nagyon átlagoshoz képest kissé elüt. Ha körülnézve nem voltak ilyen csúcsos tetejű házak rögtön lehetett váltani. A A fasort is figyeltem, ami nem annyi jellegzetes a környéken. Sajna ma már a valóságban ebben az utcában sem, csak a nyomai maradtak. A gugli kis sárga emberkéjét az utcákba téve Beckenham citi közelében úgy száz méterre az T kereszteződés elé és körülnézve végül kb a 7-8. ilyen utában az egyik ismerős lett. Aztán csak a pontos pontot kellett megkeresni.