I.csaszar-ral egyetértve én is nyolcvanas évekbeli CD játszókat ajánlanék. Azokba a CD játszókba, amelyekbe CDM1-es mechanikát használták (pl. Marantz CD 74, Philips 304, és volt még elég sok más típus), azok mind nagyon jó CD játszók. Ezekben szintén használták a 1540-es és 1541-es DAC-okat. Nekem van több régi CD játszóm, van Philips 304-esből sima 14 bites is és MKII-es 16 bites is, valamint Marantzokból is többféle (gyűjtöm őket). A 14 bites Philipsek is nagyon jól szólnak. Igazából a CDM1-es mechanika és a 1540-es vagy 1541-es DAC kombinációja ad egy kiváló, lágy és finom hangminőséget. És az egészben az a durva, hogy ezek közel 30 éves lejátszók, és mindent beolvasnak hibátlanul, még a másolt CD-ket is, sőt olyan gyári CD-ket is, amin videoklipek, fotók is vannak. Állítólag a CDM1-es mechanikában ipari lézer van, ezért sem mennek tönkre, nem beszélve a régi lejátszók szerkezetéről, mert gyakorlatilag minden apró része fémből van, még a CD tálca is, sőt, még a fejhallgató-hangerőszabályzó is. De nézz utána a neten, ezek a lejátszók nagy legendának számítanak, és elvétve a vaterán is árulnak 50-70 ezer körül. Ebay-en már drágábban mennek, mert a külföldi fizetésekhez vannak mérve.
Ha például ma veszel egy viszonylag magas kategóriás új CD-játszót, jó esetben talán 8-10 évig elmegy, aztán a lézer feladja a szolgálatot. A nyolcvanas évekbeli CDM1-es mechanikával készült lejátszókat pedig meg lehet nézni, ma is működnek. Előbb megy tönkre bennük az elektronika, mint a mechanika. Ha van is velük probléma, akkor könnyen orvosolható, mert általában az ajtó-ékszíj szokott megnyúlni, vagy egy-két forrasztás fárad el, amit csak újra kell forrasztani.
Az AVX-en a napokban láttam egy eladó, tunningolt Marantz-ot nagyon jó árban, ha jól emlékszem 55.000 körül.