A Kismis Moldavszkijjal sajnos úgy jártam,hogy megrendeltem az egyik kertészetben,és mást kaptam hejyette.Csak 3 év mulva tudtam meg, amikor termést hozott,kogy nem az.Azóta nem pótoltam.Ugyhogy sajna nincs tapasztalatom róla.A Jupiternél az a helyzet,hogy Kettő van belőle,az egyik a szlovákfajta ő a Rea.A másik az USA fajta/A-1985/.Mindkettő magnélküli.A szlovák Jupitert azért kellett átkeresztelni Rea-ra,mert az amerikaiak megóvták.Az övék volt előbb.De azért a Jupiter név megmaradt,igy került be a köztudatba.Nekem csak a szlovák fajta van meg,az ősszel ültettem, ugyhogy nincs tapasztalatom róla .Talán ha valamelyik fórumozó kolléga majd ír róla.Ha akarod,legközelebb kimerítő leírást írok róla ha érdekel/de az nem saját tapasztalat/.Énnekem semmi bajom a jó magyar fajtákkal,sőt nekem is van sok jó magyar fajtáim.Én a korábbiakban csak azt akartam leirni,hogy nagyon sok jó külföldi fajta is van amit nem ismer a nagyközönség,sőt a szakmabeliek sem nagyon.
Éva szőlőm van is meg nincs is.Tavaly mult négy éves,de még eddig nem hozott termést,tavaly mutatta meg magát egy pici fűrttel.Azt írja a nagykönyv,hogy rövid csapon jól terem,nálam nem.Most kapott hosszó csapot,ugy5-6 rügyeset,majd meglátjuk.Egyébként nem rossz fajta lenne,szép ovális sárgás-fehér bogyója van,nálam sem a lisztharmat,sem a botrytis nem bántotta.Anitám nincs.A Teréz az egy szuper jó fajta.Tényleg rezisztens.Egy-másfél kilós fürtöket nevel,és az íze is kellemes.
A biszexuális azt jelenti,hogy a szőlő virágában a termő és a porzó is jelen van,és mivel nem igen van benne nektár,a méhek helyett a szél porozza be. A szőlők 90% -a biszexuális.A nőivarú,vagy hemafrodita azt jelenti, hogy csak termő rész alakult ki,porzó nincs a virágban .Ezért mellé kell ültetni egy biszexuális szőlőt,ami általábam az adott szőlő egyi szülője,és a szél segitségével, az ő virágpora porozza be a nőivarú szőlőt.Rá lehet segíteni mesterséges beporzással a jobb kötődés érdekében/leveszel egy virágban lévő biszexuális fürtöt,és hozzáütögeted a nőivarúhoz./a nőivarú szőlőt úgy ültetik,hogy tőle észak-északnyugatra legyen a biszexuális szőlő,mert így a hazánkban uralkodó szél ráfujja a virágport a nőivarúra.