Flakvierling Creative Commons License 2014.03.16 0 0 2626

Sziasztok!

Lenne pár kérdésem a hozzáértők felé. Nemrég hozzájutottam egy Chinon XL555-ös super 8-as filmfelvevőhöz. Sajnos doboza, kezelési utasítása, hordtáskája nincs meg, de egyben van és kipróbáltam 4 elemmel, működik. Valami ilyesmi, aki nem ismerné:

Körbekérdeztem a környék fotós szaküzleteiben, de mindenhol körberöhögtek, hogy ilyenhez keresek filmet, ugyanis:

- állítólag egy tekercs csak 3 perc filmhez elég, tehát nem gazdaságos

- ezeket a filmeket állítólag már nem gyártják, így max. csak szobadísz lehet belőle (de utánaolvastam és elvileg mégis lehet szerezni hozzá valahonnan, hisz sokan mind a mai napig használnak ilyen kamerákat).

- állítólag már nem foglalkoznak sok helyen az előhívásukkal (maximum csak a már előhívott szalagok digitalizálásával). Több helyet megnéztem, a legtöbb helyen valóban így írják, de volt, ahol mintha lett volna előhívás is 5-6 ezer forintos áron.

- egy helyen azt is említették, hogy elég szánalmas minőségű ez a film, de nekem egy próbát így is megérne.

A következő kérdéseim lennének:

- Lehet-e valahonnan ehhez a géphez magyar, német, lengyel vagy angol nyelven kezelési utasítást találni? Vagy esetleg van-e valakinek ilyesmi a birtokában, amit esetleg le lehetne fénymásolni?

- Honnan lehet Super 8-as kazettát (filmtekercset) venni? Gondolom ha még gyártják, ebből is létezhet sokféle minőség, nekem valami olcsóbb is elég lenne.

- Ki vállalja az ilyen filmek előhívását? És mennyiért? Tényleg nem lehet 5-6 ezernél olcsóbban előhívatni? 3 percért (ha igaz hogy ennyi) ez kicsit borsosnak tűnik nekem.

- Igaz, hogy tényleg csak ennyire elég egy tekercs? (ha normál sebességen van a kamera)

- Láttam a youtubeon egy videót, hogy super 8-as vetítőről házilag "digitalizáltak" egy felvételt egy digitális kamera közreműködésével. Jó ez a módszer (nincs vetítőm, venni kellene majd hozzá), vagy a profi digitalizálás (párszáz forint lehet talán) jobban megéri? Ha igen, kit tudnátok ajánlani?

- Egyáltalán jó ez a típusú kamera? Azt látom, hogy japán, illetve sokat olvastam utána, de nem nagyon tudom belőni, hogy ez milyen kategóriát képvisel.

- Végezetül pedig ha nem javasoljátok ezt a kamerát, illetve méregdrágának bizonyul a filmtekercs, az előhívás és a digitalizálás, akkor lehet, hogy megpróbálom eladni majd. Mekkora értéket képviselhet egy ilyen elavult technika? Gondolom 2-3 ezres, de lehet, hogy sokat mondtam. (apródon láttam 6-8-10 ezres árakat is, de azok komplett gépek tokkal-vonóval és ott általában a nepperek úgyis felverik mindennek az árát.)

Ez utóbbi lehetőség a legkevésbé szimpatikus nekem, én nagyon szívesen kipróbálnám mit tud egy ilyen filmfelvevő. Ezért is tűkön ülve várom a válaszaitokat. :)

Bocsi ha sokat írtam és előre is köszönöm, ha valaki veszi a fáradtságot és válaszol!

Üdv,

Attila