szölőszem
2014.03.16
|
|
0 0
121
|
Utánanéztem egy-két fajtának,amit írtál a magnélküliek közül.A Rizamat nem magnélküli,legalább is nálam nem. Minden harmadik negyedik bogyóban találtam puha magot.Mintahogy a Helikon szépét is magnélkülinek hirdetik egyes kereskedők,én az enyémben mégis találtam puha magot.Ha megnézel tiz szőlőoltvány kereskedő honlapját csak néhány emliti meg hogy a Rizamat magnélküli.Tehát nem az a klasszikus magnélküli fajta.A z Emerald seedless-ről /Black Emerald/ annyit kell tudni,hogy a bogyó sulya nem 10 gr.,ahogy irtad,hanem 2,5-3 gr./Utánanézhetsz a következő honlapon:Black Emerald Viticultural Information.Ez a honlap az University of California tulajdona,tehát hihetünk neki.Sokszor megtévesztő adatok jelennek meg egyes fajtákról,"szépítik",nagyobbitják a bogyó méretét,hogy jobban elkeljen.
A Smaragd, Zolotuska stb.Fajtaleírásában szereplő adatok valósak,képet is láthatsz róla ha megnézed az amatőr nemesítő Vishnevetsky Nyikolaj honlapját:www.smaragd.ucoz.ru hogy hol lehet kapni ezeket a fajtákat?Ez jó kérdés.Én már kétszer írtam neki angolul,de nem válaszolt.Cirill klaviatura programot is fel akartam telepíteni a számitógépre,hátha nem tud angolul/én még tanultam oroszt a gimiben/,de az egyik barátom nem javasolta,mert nem megbizható program volt.Ez még tavaly volt.Aztán az idén talán sikerül kerülő úton hozzájutni,csak most meg az a baj hogy Ukrajnában "gond"vanés az ügy most áll.De nem adom fel.Igy mennek a dolgok,ha jobb fajtát akarsz beszerezni. |
|