vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 115

A magosak között is van mindenféle bogyóméretű,kicsi is .Így van ez a magnélküliek esetében is,vannak kifejezetten nagyszemű fajták is.A fagyérzékenység már más kérdés,de itt a környékünkön(Alföld) akinek vannak magnélküli szőlői,azok állítják,hogy ugyanannyit bírnak,mint a magos, régebbi fajták.Nekem most lesznek 3. évesek fagyállóság tekintetében nem volt még lehetőségem tesztelni őket(kb.10 fajta).Ha az áprilisi fagy nem viszi el,akkor szép termés ígérkezik.Lehet,hogy nem korszerű fajták,de még mindig termesztésbe vannak(crimson,thompson) és a vezető fajták között vannak,a nagy szőlőtermelő országokban.Ez csak jelent valamit.

Tényleg sok új fajtát állítottak elő,de ezek nagy része semmivel sem tűnik jobbnak,mint amik nálunk is beszerzhetők.Én is pályázok még néhány fajtára,ezek nincsenek hazánkba.

A permetezés magyar betegség nem a fajták tehetnek róla.(fújja ha kell,ha nem)Én most idén lemosóztam először,de akár el is hagyhattam volna,pedig a 38 fajtából vannak érzékenyebb fajták is.

Üdv.

Előzmény: szölőszem (113)