2013. április 4-én írtam a következőket:
Ma a kivételesen időjárásnak látszó tüneményt kihasználva, meglátogattam idős kertészkedő barátaimat.
Tanácsokat adtam nekik "mediterraenizált" kertjeik aktuális művelési feladataihoz. Miközben beszélgettünk és dolgozgattunk, figyelmes lettem néhány olyan dologra, amiről úgy gondolom, jó tanulságként szolgál, ha megosztom az olvasókkal.
Többször említettem már, hogy a fügénél a vastagabb ágak, vagy a törzs csonkolása szinte elkerülhetetlenül nehezen megállítható kéregpusztuláshoz vezet. Tavaly tavasszal bemutattam, hogy Miklós bácsi háza/kertje elég csekély fagylefolyási szinten lévén, a füge (ujjas óriás) hőmérsékleti tűréshatára körül mozgott az elmúlt teleken, ezért részlegesen károsodott a növény. A részleges visszafagyás oda vezetett, hogy az elég vastag törzs alsó részén is erős hajtások fakadtak. Ezek több évig is fejlődtek, majd akkor kerültek tőből lemetszésre, amikor elég vastagok voltak már. (A metszés azzal a szándékkal történt, hogy törzses fa fejlődjék a fügéből, a tetején fejlesztendő koronával.)
A vastag ágak levágása azonban a megjósolható következményhez vezetett. Most a pusztulásnak indult kéreg zónája rezes kezelést kapott, abban a reményben, hogy ez segít megállítani a folyamatot.
Íme, az akkori kezelést bemutató képek

Tegnap készült kép

Úgy tűnik, mintha ezúttal nem tévedtem volna ... :)))