Bocsi, kicsit el voltam tűnve, de most befefejezném a beszámolót:
Szóval Puerto Princesából éjszakai busszal mentünk El Nidóba (380 peso/fő), így végülis spóroltunk egy éjszaka szállást, bár utólag kiderült, hogy ez kényelmetlenebb megoldás, mint napközben érkezni és valahol aludni. És nem is a buszúttal volt gond (bár tény, hogy az utak igen rosszak, rázkódik végig), túléltünk már 24 órát buszon ülve Laoszban, hanem, hogy az eredetileg számolt 7 óra helyett kb 5 óra alatt El Nidóba értünk. Ez annyit jelentett, hogy a tervezett hajnali 5-ös érkezés helyett hajnali 3-kor már El Nidóban voltunk. És kb senki nem volt ébren úgy hajnali 6-7-ig, szóval mi aludtunk egyet a parton, a csillagok alatt. Feelinges volt, csak kicsit hideg. El Nidóban nem volt nehéz szállást találni, mi a Netibo pension-ban szálltunk meg, ez volt az egyik legolcsóbb szállásunk az út során, 400 peso/szoba (igaz, közös zuhanyzóval).
El Nido összességében nagyon jó volt, bár az időjárással kicsit megjártuk. Összesen két túrát csináltunk (tour A és tour C), az árak tényleg jócskán felmentek, 1000 peso alá senki nem megy egyik túra esetében sem. Az első túrán (A) nagyon jó időnk volt, a túra nagyon szuper volt, a másodiknál viszont kb. végig szakadt az eső, illetve hatalmasak voltak a hullámok is. Slusszpoénként a visszaúton leállt a hajónk motorja, és kb 20 percig tartott újraindítani. Alapvetően nem volt vészhelyzet, de jócskán dobálták a hullámok a hajót, szóval mindenki kibírta röhögés nélkül. Utolsó napunkon is végig szakadt az eső, a szállásunk előtt lévő utcán bokáig ért a víz.
Amit szeretnék kiemelni El Nidóval kapcsolatban, az a Las Cabanas nevű strand, ezt ajánlom mindenkinek felkeresni. A sznorkeling nem túl jó, viszont a strand maga gyönyörű, viszonylag kevés turistával. Sőt, mi erről a strandról elsétáltunk távolabb, kb fél órát sétáltunk teljesen kietlen strandokon. Volt 1-2 beach resort, pl a Lonely Planetben is szereplő Dolarog Beach Resort, viszont 1 cseh páron kívül senki missal nem találkoztunk. Ez hihetetlen volt, belegondolva, hogy El Nidóban rengeteg a turista, mégis kevesen veszik azt a kis fáradtságot (kb. 20-25 perc triciklivel), hogy elnézzenek ide, pedig össze sem lehet hasonlítani El Nido strandjával.
Szóval El Nido jó volt, bár az időjárás kicsit keresztbetett nekünk, de a szigetvilág El Nido körül tényleg gyönyörű.
El Nidóból hajóval mentünk Coronba. Sok különféle leírást lehet erről találni a neten, egy viszont közös: senki nincs túl jó véleménnyel erről az útról. Nekünk sem tetszett, viszont a repüléshez képest olcsó (1800 peso), és végülis túl lehet élni. Reggel 9 körül indultunk és délután 5 után futott be a hajónk Coron kikötőjébe. Életem leghosszabb hullámvasútja volt.
Coron nekem Apo mellett az út fénypontja volt. Itt tökéletes volt az időjárás, itt is két túrát csináltunk: az egyik az alap Coron island tour a Kayangan lake-kel, a másik pedig a Malcapuya island – Banana island – Bulog Dos szigeteket célzó túra. Banana islandnél kifejezetten jó a sznorkeling, milliónyi hal van (de tényleg), szerintem etetik őket. Anyagi megfontolásból nem mentünk több túrára, de megfogadtam, hogy ide még visszajövök. Merülni sajnos nem merültem, ide majd valószínűleg akkor fogok visszajönni, ha már advanced open water diver leszek, itt ugyanis a roncsok a fő attrakciók víz alatt. És bár némely roncsot lehet merülni open water diverként is, az talán mégsem az igazi, úgyhogy én ezt egyelőre elhalasztottam. De ide még biztosan visszatérek, egyrészt merülni, másrészt egyéb szigetekre túrázni, ugyanis nekem úgy tűnik, hogy itt több variáció van island hoppingra, mint El Nidóban. Ráadásul az árak is barátságosabbak. A Coron island túráért 550 pesót fizettünk/fő, pedig a szolgáltatás (pl. ebéd) egy az egyben az, mint El Nidóban. Ráadásul itt saját hajónk volt, míg El Nidóban kb. 12-en voltunk egy hajón. (A másik túra olyan 700 peso volt/fő, de azok a szigetek jóval távolabb is vannak.)
Ami még tetszett Coronban, hogy mindenfelé találhatók olcsó éttermek, míg El Nidóban úgy kellett keresni azokat. El Nidó jóval kisebb, több turistával (legalábbis úgy tűnt), ezért minden drágább. Szállás rengeteg van Coronban (mondjuk El Nidóban is), árban nagyon hasonló, itt 600 pesót fizettünk a szobáért, de saját zuhanyzóval. Amit még szeretnék megjegyezni, aki Coronban van, az nézzen el a hot springhez, egy fárasztó nap után iszonyat jó érzés a forró vízben ejtőzni. Utolsó napunkon, vasárnap egy kakasviadalt is megnéztünk a város mellett (20 peso/fő/tricikli, belépő nem volt), elég autentikus élmény volt. Rajtunk kívül egy kínai házaspár volt még ott turista, illetve vagy 200 helyi, akik szó szerint meg voltak őrülve a viadalok közben. Nagy élmény volt, kicsit sokkoló, bár azért felkészültem lelkiekben. Mi 2-3 viadal után leléptünk, annyi elég volt. Akinek van gyomra az ilyesmihez, az Coronban megtekintheti, szinte ingyen.
Így foglalnám össze a fülöp szigeteki utunkat, nekem az eddigi legjobb utazás-élményem, pedig Délkelet Ázsiában viszonylag sok helyen megfordultam már. Alig várom, hogy vissza tudjak menni, már ki is néztem magamnak egyéb szigeteket. Ha bárkinek kérdése van, kérdezzen nyugodtan, ha tudok, válaszolok!
Képeket – ha minden igaz - holnap tudok feltenni, ezért elnézést (pl. Dömétől) !