Abstrax Creative Commons License 2014.03.01 0 0 1490

Hello Tisztelt Fórumtársak!

Nem tudom, jó helyen feszegetem-e itt a témát (már bedobom a Vintage szintik topicban is pár napja), de mindenképpen kíváncsi volnék a véleményetekre, tapasztalataitokra.

Nos, az úgy kezdődött, hogy egy (másik, pfúj!:o) hazai zenész-fórumon egy meghirdetett kütyü kapcsán levelezésbe keveredtem egy úriemberrel, akitől érdekes – és számomra elég húsbavágó - dolgokat tudtam meg a Roland JV és JD-szériájú moduljaival (szintijeivel) kapcsolatban.

Ezek nagyjából a következőkben foglalhatók össze:

1.)    A JV-2080, amit jómagam is használok és szeretek, szerinte halvány követője csak a 1080-nak, mert „rettentő puha, fátyolos, mosott hangja van. Az egyedüli előnye a nagy kijelző, ezzel be is fejeződött a pozitív tulajdonsága – a 1080-as nyersebb, határozottabb megszólalású cucc”

2.)    A JD-széria (itt most főleg a 990-es rack-verzióról beszélek) viszont valahogy kilóg a fejlesztési irányból, és pont ezért sikerült máshogy, jobban.

Én mondjuk nem értem a mindössze 24-hang polifóniáját (a 64-gyel szemben pl.), de rendben – ma a multitrackes programok világában ne legyen már ez baj.

Állítólag a 04-es Vintage kártyát is inkább ehhez csinálták, mint a JV, XV-khez. Ugye 512 patch – kapásból dupla annyi, mint a többiben, meg mondjuk ehhez jönnek a 990 elég jó filterei...

És az árak….én olyan 55e HUF körül szereztem meg a 2080-ast, igaz, az ennyiért még „bennefelejtettek” egy 02-es Orchestra-kártyát…láttam 1080ast már 40 körül is. De a JDk…. 100 alatt elfelejtheted, 120-tól 200-ig minden volt, már ha van egyáltalán eladó. Ebay-en se jobb a helyzet, ott is sok száz fontért mérik. Tényleg EKKORA a különbség, hogy ennyivel drágább a JD? – mert így állítólag nincs versenyben a 2 széria a JD javára.

Sőt, mi több,  a JVből is már inkább az előd, mint az utód 2080.

Mike Oldfield nevét látva a Vintagesynth-en azt gondoltam, hogy jó lóra teszek. Igaz, a jó öreg Hans Zimmer meg a 1080-ra esküszik....

Ja, ha már analógos, vintage hangzás, akkor Oberheim Matrix 1000-ről mi a vélemény?  Sajna mára már az is kult, úgyhogy jó drága, ha egyáltalán látni.  Egyelőre egy kis Akai SG01V-t vettem, majd kíváncsi vagyok mit tud.

Ti hogy látjátok ezt?  Mik a tapaszatalataitok? Egyszer nemrégiban itt, azt hiszem RolandFan és/vagy MidiTom is érdekes dolgokat írt ilyen témában – ha van időtök, kedvetek, várnám a visszajelzéseket!

Köszönöm és üdv:  Péter