Köszönöm a megerősítést!
A kert valóban elhanyagolt lehet(ett) illetve nagyon rossz vízgazdálkodású, mert mint írtam, idén június 4.-én lesz két éve, hogy megvettük a házat, a kert talaját ásással illetve komposztozással próbálom levegősebbé tenni, ez az agyagos föld átka, idén ősszel durva homokot is tervezek a komposzt mellett bele ásni, az is segíthet a bajon. A területet eléggé elvadulva vettük át, egy hatalmas meggy bozóttal az udvar közepén, érdekes módon magról mindig kikel egy-egy őszibarack magonc amelynek a magját nem mi szórtuk el, de vetettem is vöröshúsú fajtát, azt hiszem vörös szultán a fajtája. Azok is nagyot nőttek egy év alatt, 1 éves magoncok 50 cm körüliek.
Sajnos talajvizsgálathoz való tesztcsíkot nem lehet kapni a gazdaüzletekben, viszont a D.M.-ben elvileg van ilyen tesztcsík. Mert azért jó tisztában lenni a talaj adottságokkal.
Ha savanyú is lehet a talaj azért sajnos emberi településen elég nagy lehet, a mész szennyezettség, az építkezéseknél sokszor a talajra került a meszes üledék. A régi szennyvízaknába az előző tulaj 4 zsák beszáradt oltott meszet dobott, amit utána nekem kellett elszállíttatni, még jó hogy észre vettem.