Xenil Creative Commons License 2014.02.08 0 0 1716

Mozo nagyon jól írta le az egészet. Még annyit fűznék hozzá, hogy szerintem ez az egész szubjektív. Vegyük például az almát szinte egész évben kapható. Télen az itteni pince ízű tárolt almát veszed, aminek tényleg nincsen valami jó íze. Nyáron a külföldi országokból kapjuk őket, azok se különbek. A saját termesztésű almát én egész évben megenném. Télen azért mert kellemes ízű, és az illata az ünnepekre emlékeztet. Nyáron egy hideg alma,  egy pohár limonádéval, na annál aligha hiszem, hogy van jobb.

A kajszi, cseresznye stb azért van így, mert a magyar emberek tudatába berögzült, hogy ha május akkor cseresznye, ha július akkor kajszi és kb itt meg is áll a gondolkodás menet, tágabb térben már nem is tudnak gondolkodni. Nyár közepén-végén kinek ne esne jól egy pár szem hideg cseresznye, vagy kajszi? 

A gyümölcsidény meghosszabbításával pedig ha lenne rá igény, akkor betudnánk szállni nemzetközileg is. A gyümölcs szezon sajnos olaszban már júniusban kezdődik, itt Július közepére koncentrálódik és sajnos csak ekkor tudunk beszállni a nemzetközi piacra, de később virágzó korábban érő fajtákkal, akár az olaszokkal is versenyezhetnénk. Visszont még nagyobb jövőjét látom a később érő fajtáknak, mivel a kajszi termesztésnek vannak határai, talán a miénk még az a határ ahol kellemesen megél. Ha az augusztusi forgalomnak vége rés marad mindig a kajszinál és ha lenne rá igény itt ezt el lehetne tolni akár szeptember közepéig. Olaszban a későbbi fajták is mint pl: a carmingok is hamarabb leérnének. Mivel  a nyugati országrész Olaszországhoz képest 2 héttel szedi a kajszit, az itteni keleti akár 3-al is szedhetné. 

Sajnos ez nagy feladat, mert az emberek gondolkodás módját is meg kell változtatni, az pedig nagyon nehéz.

Előzmény: Törölt nick (1714)