Xenil Creative Commons License 2014.02.07 0 0 1712

Jó reggelt!

Hát igen sajnos. Legfőképp itt a késő tavaszi fagyokban látom a kajszi termesztésének korlátait. Amit visszont nem értek, hogy ez az országrész egy-két hetes eltérést eredményez a Zalai területekhez képest, akkor miért nem hosszabítjuk meg a gyümölcsidényt itt, későn virágzó fajtákkal? Bár elég közel van hozzánk Gönc, de meghalgatva az ottani termelőket, ők sem dicsekedtek, mivel elég sokszor kell tartaniuk a fagykároktol, és elég sok évben a fagy martalékává válik a termés. Visszont amit tudok, hogy itt Zemplénben a kajszi sokkal édesebb, mint Göncön. Volt szerencsém megkóstolni a göncit és nem voltam tőle elájulva.

A szilvák itt nem vírusosak szerencsére, de remélem nem is fog itt felütni. Az én telkem annyira nem mondható fagyzugosnak, de nem is éppen ideális fekvésben van.

A carmingokból, csak a gyümölcsidényt szeretném meghosszabítani, mert a legtöbb fagytűrőbb fajta, ami itt kering az Júliusi érésű és aztán ki is merültünk ennyiben, de a carmingokkal, és a Bergecot-tal kitolhatnám egészen szeptemberig. Így ha lesz rá lehetőségem, és keretem akkor mindenképp kipróbálom majd. Oltóanyagból igen sikerült hozzájutnom Harlaynehez, remélem jól fog vizsgázni. Szerencsésnek érzem magam, mert sokan írták itt is, hogy nagyon nehéz hozzájutni. Emellett, még a hasonlóan jó Harglow, és Harogem fajtákból is kaptam oltóanyagot. 

A rózsakajsziból is kaptam oltóvesszőket, sajnos nem tudtam, hogy ilyen hátrányos tulajdonságai vannak, de amig nem üt fel itt a Sharka addig nincs baj. Főként, azért örültem ennek a fajtának, mert a Bergeron után érik egy pár nappal, gyümölcsét finomnak írták le, és hasonlóan jó fagytűrő mint a Harlayne, vagy a Bergeron.

Mindenesetre adok neki egy helyet, aztán meglátom.

Zardból valószínű, hogy lesz oltóanyagom. Sajnos tele van hátrányos tulajdonságokkal, csak egy két ágat szánok neki, valamelyik fámba belehéjazva. Sajnos kicsi gyümölcse van, és nem az európai ízvilághoz hasonlít, de ennek ellenére azt az infót kaptam, hogy nagyon jó pálinkát, dzsemet, aszalványt lehet belőle csinálni.  Mind amellett, hogy jó fagyálló, sajnos nagyon keveset köt.

Amit még nem értek, az az, hogy a később virágzó fajták termésideje Júliusban koncentrálódik. Szinte ekkor érik le az összes. A június így kimarad, az augusztus a carmingoknak köszönhetően lefedhető lenne. Vanna jó júniusi fajták mint pl a román  Auraş. Későn virágzik középméretű gyümölcs, nagy termésátlag, önporzó.

 

Előzmény: Lactarius Curtis (1710)