Steinpilz Creative Commons License 2014.02.03 0 0 30563

Nógrád megyében, jó fagylefolyású helyen. Hayward, Tomuri, és sárga húsú kivik vannak kiültetve. Ezeket a növényeket konténerekben előneveltem, ekkor szépen megerősödtek, majd ha jól emlékeszem a 2010-es évben tövig fagytak. Azt hittem kettő közülük elpusztult, de ezek is kihajtottak a nyár közepén. Ha csak azok fagytak volna el a következő télen, azt gondolnám azért, mert rövid volt a vegetációs idő nekik, nem értek be a hajtásaik.

De évente megismétlődik tavasszal a kéregrepedés, noha a jól begyökeresedett tövek 4-5 m-es hajtásokat produkálnak, olyan indákkal, amikre azt gondolnám, hogy szépen megerősödtek. A fejlődésük leáll őszre, volt többször, hogy K-ot is adtam, hogy erősödjenek. 

DK-i fekvésben házfalhoz közel lettek telepítve, É-ról smaragdtuja fal védi a szelektől őket és az általam eddig bevált takarások mindegyikét próbáltam már- eredménytelenül. Fölkupacolva földdel, vagy geotextiliával-, nádszövettel takarva, csapadékvédelemmel ellátva: alatta több rétegben kartonnal védve úgy, hogy ne érintkezzen a tövekkel, illetve takarás nélkül is. 

Érdekességként: a kivikhez közel van egy T. wagnerianus- évek óta - kutya baja, vagy selyemmirtuszok nádszövettel takarva szintén, a kertben Y. rostrata, T. fortuneik, M. grandiflora, A. araucana, mind már már több éve kiültetve, és takarásokkal- általában csapadékvédelemmel ellátva. Eddig egy nagy T. fortunei a halálozási arány, a többiek bírják.

A környéken nem tudok fejlett kivikről kiültetve, kérem, ha van ilyen, akkor jelezzétek!

Előzmény: Floo2 (30561)