Törölt nick Creative Commons License 2014.02.03 0 0 10667

Hogy a tojások, amiket vettem, meddig voltak tárolva, arról nekem fogalmam sincs.

Azt biztosan nem árulja el senki.

Nálunk nem voltak tárolva semeddig, hacsak addig meg nem zápultak mire én hazaértem Monorról.

Nekünk még nincs igazi tapasztalatunk liba ügyben, de hogy a dolog problémás, arra már régen rájöttünk. Tavalyelőtt is kaptunk egy ismerőstől 6 tojást és csak 1 kelt ki. Ez azonban még mindig sokkal jobb arány, mint 19-ből 1 és az is egy keverék mozgássérült.

Én elhiszem, hogy az emberek biztosra akarnak menni, ezért mondják a 10 napot, de ez a természetben garantáltan nem így van. Egyébként ez annyira piszkálta már a csőrömet, hogy most előhalásztam egy könyvet, amit szintén Monoron vettem, de még nem olvastam és abban az vagyon írva, hogy "A házilúd tartók keltetés előtt a tojásokat egy hónapig is gyűjtik, hisz a lúdjaink általában kétnaponként tojnak s mire egy kotlóslúd alá elegendő 13-15 tojás összegyűl, bizony egy hónap is eltelhet." Lacza Béla: Lúdtenyésztés, Bp. 1962.

A nagyüzemi keltetésre azt írja, hogy 4-5 napnál idősebb tojásokat ne keltessenek, mégpedig azért, mert sok a tojás és a szállítást (a libatelepről a keltetőbe) az 5 napnál fiatalabb tojások bírják csak jól.

Én ezek után már sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a tojások fiasságával van a fő probléma. Valószínű túl sok tojót tartanak sokan egy gúnárra, de ettől fügetlenül a libáknál nem problémamentes a párzás, ahogy elnéztem. Most vannak libáink 1:1 párosban, szigorűan elkülönítve egymástól, de hogy szaporulat is lesz-e, abban nem vagyunk biztosak. A múltkoriban, hogy annyira meleg volt, az egyik gúnár nagyon be volt indulva, de sokra nem ment, mert többször is láttuk, hogy egyszerűen leesett a tojóról dolgavégezetlenül. Hogy éjszaka az ólban mit csinálnak, azt nem tudjuk, de nincs megtépve egyik tojónak a feje sem, úgyhogy valószínű alszanak.

Teljesen igazad van, nyilván azért drága a liba, mert kevés van belőle. Felétek még nagyon olcsó annyiért. Nekem tavaly 1300-ért hoztak naposlibát és egy még aznap megdöglött, olyan nyeszlett volt.

Ami a gépi keltetést illeti, még mindig vannak problémáim. Ha a libatojásból mindig csak néhány darabot tesznek be a keltetőbe, merthogy 10 napnál idősebbet nem, akkor hogyan lehetséges egy keltetőben kikeltetni a különböző idejű tojásokat, mikor a tojásoknak különböző időkben különböző hőmérséklet, más páratartalom és forgatás szükséges, Majd csak kiderül egyszer.

Előzmény: juhosttt (10666)