Sziasztok!
Az említett cikkben is van olyan gondolat, ami elgondolkodtat, természetesen nem a metszésre vonatkozó infók.
Például: "Magyarországon bárhol termeszthető és legfeljebb csak olyan alapon kell jó mikroklímára ajánlani, ahogy bármely más gyümölcsfajt. " Persze valószínűen erre az a válasz, hogy nálunk a helyi adottság kedvezőtlenebb, viszont a cikkben a szőlőkkel való összehasonlítást alapul véve, azoknak kutya bajuk, vagy japán és kínai kenderpálmák selyemmirtuszok stb. telelnek át sikeresen mellettük évről-évre.
Nálunk a kivi sikeres kinevelése az eddigi tapasztalataim szerint szinte lehetetlen, mert az éves hajtások gyakorlatilag nem bírják ki a telet. A takarás sem oldotta meg sajnos a problémát, többféle módszerrel próbálkoztam, azonban a sorozatos kéregrepedés után mindig nullárólról indulnak a tövek, kinevelnek 4-5 méteres- esetenként akár 2,5 cm vastag- indákat, majd kezdődik minden újra. Valószínű jobb eséllyel indulnának, ha már több éves, edzettebb tövek lehetnének.
Kíváncsian várom, hogy az eddigi moderált hideget hogyan fogják venni. Szívesen veszem, ha van ötletetek, hogyan lehet az említett gondokat áthidalni.
Üdv:
A.