Nem csak ernyőművelésű tőkéim vannak, de a többség valóban az. Vannak előnyei és vannak hátrányai is, nem vitatom. Kb. 25 évvel ezelőtt egy idősebb szőlész megmutatta részletesen hogyan is működik. Azóta kitanultam és ezt művelem, mert semmi nem indokolja, hogy másikra váltsak. A lugasaimon természetesen kordonkarok vannak, ill. van néhány egy és kétkarú alacsony kordon művelésű szőlőm is, mindegyik jó megoldás lehet, ki kell próbálni. Az ernyő egyik nagy előnye a keskeny, szellős lombozat, a hajtások egy sávban helyezkednek el, kevés légmozgás hatására a lehullott eső könnyen felszárad, ezáltal a gombák nehezebben telepednek meg. Ugyanakkor a permetezés is hatásosabb ez által, könnyebben be lehet borítani az egész lombozatot. A fürtök is kitakartak, jobban éri őket a napfény, bár ez bizonyos fajtáknál, mint tapasztaltam, éppen hogy hátrány lehet. /napperzselés/
Előny még, hogy az ernyőművelés minden esetben hosszú metszés, sok csemegeszőlő a felső rügyeken szebb fürtöket hoz, ebben az esetben ez biztosított.
Hátrány lehet, hogy az elhajtott karok tövénél nem növekedett őszre két olyan erős és hosszú vessző, hogy tavasszal kétfelé ismét el tudjam hajtani. Ez esetben túlterheltem a tőkét, ill. nem kap elég tápanyagot. Ezt kell az évek alatt megtanulni, kitapasztalni. Sok mindent lehetne még erről írni.
Írod, hogy a kordonos szőlőt jobban lehet terhelni. Ez igaz lehet, ha bírja a terhelést, vagyis kiváló a talaj, intenzív trágyázás, megfelelő vízellátás, ideális éghajlat, stb., továbbá az erősen terhelt szőlőnek korai érésűnek kell lennie.
Nekem tetszik, ahogy a fürtök is ernyő alakban helyezkednek el.