Rég voltam Kéknyúl koncerten. Mivel jobb szeretem a triózene intimebb hangulatát ezért.
Mostanában viszont nem játszanak annyit mindenféle romkocsmában, bárban, inkább kevesebbet, de nagyobb helyeken. Tegnap mégis elmentünk.
Fenntartásaim vannak az ilyen nagylétszámú csapatokkal mert ott az egyes hanxeresek kevesebb szerephez jutnak törvényszerűleg.
Mégis, amit tegnap láttam, hallottam, attól leesett az állam. Nemrég volt a tévében, felvételről többször is visszanéztem a Műpa-s nagykoncertjüket, a hasonló A30-asat, a számaik ismerősek. A felvételek tökéletesen közvetítették a koncertek hangulatát. Eddig nagyon ügyes zenekar képét adták nekem, tehetséges és szorgalmas zenészekkel.
Eddig.
Tegnap ugyanis olyasmit nyújtottak amit nem lehet szorgalmas gyakorlás eredményének föltüntetni. Még a tagok jobb összecsiszolódásának sem. Számomra az jött le hogy új alapokra helyezték a zenélést, amitől a tehetséges európai fiatalok helyett vérpofi amerikai szupersztárokat lehett hallani. A műsor inkább pop-funk merítés volt. Az elvontabb témák helyett a szórakoztatás, énekes számok voltak szinte végig, sokkal kevesebb instrumentális betéttel. Azok is egyszerűbben. Minden taktus vágott mint a borotva, max. dinamikával. A műsor hangulata, az előadásmód gördülékeny eleganciája, a betétek kifejezett ötletessége más szintre emelte a csapatot.
Vagyis megtörtént a csoda!
Egy apró változás láncreakciót okozott a tagoknál. Matyi kierősítése az első harmadban erősen kívánnivalót hagyott maga után, a lezli túltorzított volt, (kit érdekel ilyenkor?!) mégis elegáns, feszes és rövidebb szólóival, kíváló basszussal összefogta a zenét. Külön kiemelném Ávéd Jani szaxofonszólóit. Élete eddigi legnagyobbját fújta. A dob abszolút 100%, amerikai szinten. Talán engedhettek volna egy kis önálló taktusozásgatást is. Csak Andy volt a gazda. Kíválóan adta a konfot, vezényelt, éneke hibátlan, abszolút színpadra született. Ez az egészet a zsűri is észrevette, az ováció 1-2 szám után sikításba csapott, sztárzekenarnak megfelelően. Végülis megfejthető a tegnapi előadás, ami nem a csillagok állásának köszönhető és nem is csupán a szorgalomnak. Bármi lesz, nehéz lesz ezek után. Ezúton gratulálok a tegnapi felejthetetlen koncerthez!