kitadimanta Creative Commons License 2014.01.25 0 0 1424

„Pál azért fedte meg Pétert, mert ez a szokás csak a zsidóknál volt érvényben, a keresztényeknél már nem.”

Ha jól értem, akkor azt akarod mondani, hogy a zsidóknál a pogány szokás volt érvényben? A pogányokkal való együtt-étkezés?

Én úgy tudom, hogy zsidó nem étkezett együtt pogányokkal, bűnözőkkel stb. Ezt rótták föl Jézusnak is.

„Éppen ezért az, hogy Péter nem evett együtt a pogánykeresztényekkel (körülmetéletlenek), nem volt keresztényi viselkedés.”

Akkor idézem az egészet:

11-12. „Mikor pedig Péter Antiókhiába jött, szemtől szembe ellene állottam, mivel panasz volt rá. Mert mielőtt némelyek oda jöttek Jakabtól, a pogányokkal együtt evett; mikor pedig oda jöttek, félrevonult és elkülönítette magát, félvén a körülmetélkedésből valóktól.”

14. "De mikor láttam, hogy nem egyenesen járnak az evangyéliom igazságához képest, mondék Péternek mindnyájok előtt: Ha te zsidó létedre pogány módra élsz és nem zsidó módra, miként kényszeríted a pogányokat, hogy zsidó módra éljenek?"

Láthatod, hogy éppen az volt Pál kifogása, hogy együtt étkezett a pogányokkal, hogy pogány módra él, miközben  - Pál szerint – zsidóskodásra tanítja őket. (Ami bizonyítottan hazugság, mert éppen Péter emelt szót a körülmetélésük ellen.)

Előzmény: Valdir Perez (1416)