lenne nekem is par kerdesem a csovek meretezeserol:
a parameterek:
-haz alapterulete: 95 nm fsz + 80nm padlaster.
-elrendezzes:
- fsz 60nm egy legter (konyha, nappali, eloszoba, kozlekedo es padlasfeljaro lepcsohaz (nyitott)), belmagassag 250, + furdoszoba + haloszoba
- padlaster: 3 szoba + furdo
-elszivasi pontok:
-fsz furdoszoba 110PVC (ezen lehet, hogy osztozni fog a konyha is, de nem a szagelszivo, csak egy tuzhelytol tavoli pont). nem bovitheto
-padlas furdo: 125 (eppenseggel bovitheto, ha szukseges)
-az also legter legmagasabb pontja a padlasfeljaro mennyezete (gyakorlatilag ez padlas födém), innen nyilik a fenti furdo is. Ide befuvasi pontot terveztem, de ha szukseges, tudok vagni ide is egy elszivast.
befuvasi pontok:
-padlas feljaro lepcsohaz: kerdeses meret
-3 padlas szoba: 100as, nem bovitheto, mert a falfutes csovek kozott ennyi a tavolsag, igy is jatszanom kell, hogy hol is tudom athozni a csoveket.
-a lenti haloszoba egyelore kimarad, mert ide nem tudom most jelentos rombolas nelkul lehozni a csovet.
roviden tehat:
-2 furdoszoba elszivasi pont 110+125 atmerovel
-befuvasi pontok 3x100 + 1x ??? a lenti legternek.
a hocserelonek 160as csonkokat csinaltattam, mert a 200as csonkok mar nagyok lennenek a hazba, a bbvillesen 150es van.
Sonoflex csovekkel fogom szerelni a rendszert, mert ez tunik a legegyszerubbnek nekem, igy nem kell kulon hangtompitokat szerelnem.
keresztmetszetek:
100 (98) 7539
127 (125) 12265
152 (150) 17662
160 (158) 19596
a kerdesek:
-elegendoek-e szerintetek ezek az atmerok egy ekkora haz normal szelloztetesehez? (egyelore 3an lakjuk, max 5 fore tervezek)
-mekkora befuvasi pontot tegyek a kozponti befuvohoz (120-as eleg vagy inkabb 150) ami nem okoz kulonosebb diszkomfortot?
-valami, amire esetleg nem gondoltam?
olvastam egy korabbi hsz-ben, hogy valaki, aki szinten a padlason vitte a csoveket azt tapasztalta, hogy 12m-en mar eleg sokat hult a levego, igy +5cm uveggyapottal korbetekerte a csoveket, igy szamottevoen javult a hatekonysaga. sajnos nekunk sem fagymentes a padlaster, nyaron akar 50C is szokott lenni (nem szelloztetett a retegrend)
ugy gondolom, nekem is le kell majd szigeteljem extran a csoveket. Van errol valakinek tapasztalata, merese, hogy mennyit erdemes rarakni?