Jorry-(JGM)-(BSTH-HUB) Creative Commons License 2014.01.23 0 0 10315

Szia!

Na végre egy úgy látszik szakértő emberke. A fórum meg azért van, hogy beszélgessünk, minnél többen annál jobb.

A szinkron levétellel nincs gond.. Magam is a zeneipar mellett filmezéssel is foglalkozom, saját studióval és berendezésekkel, lévén többek közt archív felvételeket is restaurálok, így mindenre meg van a rendszer. Ezért írtam, hogy nálam már meg van a restaurált szinkron mind a két film esetén. Tehát ezzel már nem kell bajlodni. Így igazándiból ott a lényeg, hogy egy olyan kiadó kell aki bizonyos feltételeket teljesít a kiadáson ennek fejébe megkapja ingyen és bérmentve a 2 szinkront... A feltételek nem nagyon, a legjobb elérhető képi anyag, a Senki esetében erre van lehetőség, a Zseniből még nincs restaurált verzió.... Valamint vásárló barát ár, nem pedig na ezen most teleszedjük a zsákot felálásban... A lényeg a vásárló is jól járjon, a kiadó is tisztességes hasznot kapjon, de nem úgy ahogy eddig történt jó pár pancser de cserébe jó drága kiadványért aminek semmi haszna csak a pénzbeszedés....    Természetesen a gyártó felé ki kell fizesse a jogdíjakat valamint a Mokép felé a szinron díjját... Szerintem sokkal jobb érzés úgy kitenni valamit boltba, hogy tudom a legjobbat adtam és ezért a vásárló is elismer és jó szemmel néz egy következő kiadványra tudva, hogy na ettől megkapom azt amit a kifizetett pénzért vár. Valahol ez lenne a tisztességes üzletpolitika...

A régi időkben egészen más vetítőgépeket használtak mint ma, a mai gépek általában 3 forrásból nyerhetik a hangot, az egyik maga a celluloidról ez történhet mágnes csík felülettel mint a magnó kazettáknál, lehet optikai (ma már kevésbé használják de pld. a Franciáknál még mindig ez a menő), ezek valamelyike a celluloidon van, és van a külső lehetőség, valamilyen tárolón. az első két esetben a vetítő saját erősítőjét használja a rendszer persze ez géptípustól is függ, a másik lehetőség, hogy külső egységről érkezik a hang ilyenkor külső erősítőt használnak...

Audio kimenet pedig mindenképpen kell legyen különben néma lenne a mozi, ha más nem csak a hangszorók felé van kimenet, persze az hang behúzására nem megfelelő.

A mai multiplex mozik egész más rendszer szerint működnek mint 20-30 évvel ezelőtti mozik voltak. A régi gépekben vagy volt erősítő vagy ha nem volt akkor külső erősítővel volt megoldva és baromi egyszerű egyégek voltak, majdhogynem mint a diafilm vetítők.. az elv úgyan az... lényegében ma is. csak a mai gépek sokkal több egységből és működési eljárással mennek.

A lényeget az optikai rendszerről leírtam. Ahoz nem kell más mint az optikai diódát rákötni pld. egy mikrofon előerősítőjére és már kész is az audio kimenet. persze ha szép hangot akar valaki akkor azért ennél komolyabb rendszer kell...

A technika baromi egyszerű, vagy kell egy komplett egység ami alkalmas pld egy televíziós átírásra.. telecine..       ami ál egy vetítőből, egy képfordító egységből és egy kamerából a hang pedig normál audioként kerül rögzítésre mert tartalmaz előerősítőt ami kimenetre a normál audio kimenettel egyezik. Egy ilyen rendszer kb 350 ezer forintból ma már kijön, lévén ma már digitális rendszereket használnak és ez a fajta módszer most már ritkán kerül alkalmazásra. A képi részt tekintve pedig főlősleges is mert csak a hang a lényeges....

A másik eshetőség, hogy egy komplett digitalizálás van amikor kockáról kockára kerül szkennelésre a celluloid.. hang ez esetben külön kerül átjátszásra. Ennek jelen esetben nincs értelme de legalább jó költséges eljárás.

A jogokat illetően le lehet azt vetíteni, pld. az Örökmozgóban még a film vetítésére alkalmas gép is van, ha még ott van (pár éve még megvolt és működött), a Moképnek ki kell fizetni a szinkronfelhasználásért a jogokat valamit a gyártó-forgalmazótól engedélyt kérni a vetítésre és szintén fizetni... Ezt követően nem probléma... Ott amúgy is sok régi filmet adnak szóval ehez segítséget is tudnak adni. A kérdés ki az aki adja hozzá az anyagot, lévén itt ez esetben ez a hiány ál fent, akinek meg van nem fogja hurcolászni és ahogy írtam az egész országban csak pár kópia van és a többsége már sérült...

Előzmény: Briko (10314)