Yooha Creative Commons License 2014.01.23 0 0 7945

Folytatom a DKV-n való morgolódásomat:

A Petőfi téri villamosfelszállóknál a villamosok viselkedése nekem furcsa. Ugye van egy nagyon hosszú peron, gondolom a CAFkák méretéhez igazítva (nem ez a gond). Van rajta két ilyen esőbeálló (a továbbiakban beálló), amik két különböző irányba néznek. Ezeknél előtte viszonylag sok hely van a peron széléig, de mögötte már éppen csak elfér egy ember. Ha ott áll valaki, akkor csak a peronról lelépve lehet kikerülni, ha éppen nincs ott villamos. Ha viszont bent áll egy, akkor csak a beállót megkerülve. Még ez sem a gond. Hanem hogy a Petőfi tér felé eső "külső" vágányra úgy áll be az induló villamos, hogy nem az előtt a beálló előtt áll meg, amelyik felé néz, hanem a másik előtt - vagyis mögött - ami közelebb van a peron elejéhez (amerre a villamos megy). Remélem érthető. Azt nem értem, hogy miért nem a másik beálló előtt áll meg, ami a felé a vágány felé néz, és ami hátrébb van?

Mert én, kis naiv, amikor láttam hogy jön a villamos a külső vágányra, akkor megálltam a felé néző beálló előtt, a villamos meg előre ment vagy 5 métert, a másik beállóhoz. Ahol így ráadásul nehéz felszállni, mert egymás mellett nem fér el két ember. Hiába látom, hogy bár hátul nagy a tömeg és esetleg középen fel tudnék szállni, oda nem lehet eljutni, mert útban van a beálló. Ami középen nincs is megszakítva, így a beálló közepén nem lehet hozzáférni a villamos középső ajtajához. Csak az egészet megkerülve lehet a villamos elejéhez férni, de mire megkerüli a beállót az ember, félő hogy esetleg elmegy a villamos.

Szóval én azt javasolnám, hogy a villamosok mindkét vágányon a feléjük néző beálló előtt álljanak meg, és ne legelöl.