Különösebben semmit, csak en passant azt, hogy az Alex Raps szerint nem is létező "mérlegen kívüli és belüli" fogalompár azért mégis létezik.
Azért nem teljesen értelek. Mondjuk, a magyar gazdaság és valuta egy kicsit még kevésbé jól teljesít, mint a svájci. El tudsz képzelni olyan helyzetet, hogy kölcsönt akarok felvenni, és forintra Magyarországon azt mondják nekem, oké, 5% lesz az ára, svájci frankra meg azt mondják valahol nekem, hogy oké, 2% lesz az ára (most csak hasraütöttem a számokkal, nem a konkrét értékek a lényegesek). Lehetséges ilyen? Ha igen, akkor ha fel akarok venni egymillió forintnak megfelelő értéket (az érték, és nem a fizetőeszköz neve a lényeg), akkor jobban fogok járni, ha átváltom és frankban veszem fel (feltéve, ha az átváltáson nem vesztek annyit, satöbbi, most nézzük az alapesetet).
Akkor mi a baj? Miért szidod a bankokat azért, hogy kerestek egy olcsóbb lehetőséget, és továbbadták az lehetőség olcsóságát az ügyfeleknek is?
Az a faramuci, hogy te egyszerre két, egymásnak ellentmondó dologért korholod a bankokat. Az egyik, hogy kitették az ügyfeleiket a swappiac hektikusságának (ezekről a piacokról tudjuk, hogy sokat keresni és sokat veszíteni is lehet rajtuk). A másik, hogy nem is valutáztak. Csakhogy, e két vád közül csak az egyik lehet igaz, mindkettő egyszerre azért mégsem...