1.) Reméljük még marad sokáig a lakossági szaldós elszámolás, mert ez egy egyszerűen kezelhető és mindenki szempontjából fair megoldás. Az áramszolgáltató sem bukik rajta, és a felhasználóknak is kiszámítható, kellemes.
Mitől lenne az a 6-9 Ft-os átvételi ár reális, ezt milyen számításokra alapozod? Bonts már ki légyszives, miért érne az általam termelt, már hálózatba betáplált, nem ideszállított áram kevesebbet, mint bármelyik erőmű árama, ami kb. a 2x-ese az általad reálisnak tartottnak, és még ide is kell szállítani? Na pont ezek a légbőlkapott "elmélkedések" ártanak az ügynek.
Nem a szaldós elszámolás a mumus, hanem az olyan túldotálás, mint ami Németországban volt, ahol többet adtak/adnak 1 kWh napos betápláltért, mint amennyit egyáltalán a lakosság kifizet érte. Ez tényleg marhaság.
2.) Ezt tényleg nem tudja senki. Lehet garanciát vállalni akár 50 évre is, csak hol lesz a hazai cég, a külföldi gyártó 50 év múlva? Ezért nem szabad névtelen, olcsó kínai paneleket felrakatni alig pár hónapja létező cégekkel. Vagy ha már kínai, legalább egy nagy múltú cég legyen, akinek van európai képviselete, akin a gyártói garanciát majd be lehet vasalni. Én reálisnak tartom a minimum 20-25 éves élettartamot, ennél sokkal többet, 40-50 évet is bírnak elvileg a mono és poly cellák, úgy, hogy még mindig értékelhető teljesítményt nyújtanak.
Szerintem a HMKE rendszerekben nem a napelemek nyíródnak el a kiképzésben, én az inverterektől sokkal jobban félek, hogy egyáltalán az 5 éves garanciát kibírják-e hiba nélkül. De ha itt is nevesebb gyártót választasz rendes hazai képviselettel, szervizzel, elvileg nem lesz gondod és néhány tízezerből gyakorlatilag egy új invertert kapsz vissza a szervizből. Nameg 5 év múlva ki tudja mennyibe fog kerülni egy lakossági 3-5 kW-os inverter, várhatóan konszolidálódni fognak az árak, így a szervizköltségek is.
Én pl. kíváncsian várnám olyan cégek hozzászólásait, akik évek óta a piacon vannak, telepítenek, és rendelkeznek 5-6 éves rendszerek tapasztalataival. Azok lennének beszédesek...