Ez nagyon drága. Ennyi pénzért passzívház minősítésű gép is kapható, Zehnder Comfoair 350 Basic 544.900 Ft (Árgép) És nem túl valószínű, hogy ne lett volna 2010 óta árváltozás, tehát valószínűleg most egy comfoair akár olcsóbb is lehet. Ez elég hihetetlen.
Azon ne vitatkozzunk, hogy a túl száraz levegő reális veszély, ez tény. Télen a lakás levegője kiszárad, ha kevés a belső páraképződés. Ha a szükséges 30 m3/h/fő értéket tartod, akkor tartós fagypont alatti hőmérséklet esetén ez be fog következni. Vagy nem szellőztetsz ennyivel, vagy párásítasz, vagy entalpia hőcserélőt használsz.
Amit még itt senki sem említett: az entalpia hőcserélő is csak azt a párát tudja újrahasznosítani, ami az épületből jön. Az tehát alapfeltétel, hogy legyen főzés-fürdés-teregetés-növények. Tény az is, hogy nagyon sok függ a család életstílusától is.
A másik amiről a fórumon szintén nem beszéltek az entalpia hőcserélő nyári páramentesítő hatása. Akinél hűtés van, ez lényeges kérdés. Pl. a felülethűtést tovább tudod használni.
Én résztvettem a zehnder webinárium előadásain, legalább négy-öt alkalommal. Bármit kérdeztem, választ kaptam. Az entalpia hőcserélőrő kb. 50 perces téma volt.