Kulicz Creative Commons License 2014.01.05 0 0 17

Itália, hát igen. Idén csodálatosra sikerült, de sajnos nem mindegyik év ilyen. Négy tőkém van belőle és jól sikerült években mindig elhatározom, hogy növelem számukat, de a józanság visszatart. Először is tudni kell róla, hogy a legkésőbben érő csemegeszőlő, vagy azok egyike. Érésénél döntő fontosságú, hogy szeptemberben-októberben milyen az időjárás. Ha szép indián nyár járja és meleg fekvésbe telepítetted, /pl. napos déli oldalra/ mérsékelt terheléssel nincs párja. A legjobb, ízre, küllemre, hatalmas fürtök, bogyók, minden. Persze megfelelő talajon és tápanyagellátással. Vagy 15 éve egy barátomnál láttam a csodálatos fürtöket lógni a lugasán, november (!!) elején, nekem akkor még nem volt, rákérdeztem milyen fajta. Á, ez Itália, majd megesszük decemberben, válaszolta könnyedén. Persze fent a dombon, fagymentes helyen. Akkor kértem tőle a vesszőket, azóta van nekem is, meg oltványokat is vettem már belőle.

Gombás betegségek ellen permetezni kell, nem rezisztens. Atka ellen is védem, nincs tapasztalatom róla, hogy ellenálló lenne. Terhelni mérsékelten, egy vessző egy fürt, (ez az összes nagy szemű, nagy fürtű csemegeszőlőre érvényes) Nem rothad, szép őszön sokáig tőkén tartható.

Én októberben mind eladtam, mert rám telefonált kedvenc zöldségesem, nincs-e négy-öt láda fehér csemegeszőlőm sürgősen. Én pedig büszkén kivágtam, hogy legfeljebb egy óra múlva és ki kellett a Teréz utolját egészítenem az Itáliával, hogy az öt láda meglegyen. Így nem maradt sokáig a tőkén, viszont első év volt, hogy tudtam belőle eladni. Hosszúcsapra metszd.

Előzmény: hspityu (13)