Hát igen az a félresikerült t betű kicsit más értelmet vitt bele :-)
De a lényeg, sikerült eljutnom. Mosonmagyaróvárra kellett mennem, és mivel azért nagyon sűrűn nem járok erre, úgy gondoltam, felkereshetnék pár túramozgalmi pontot. Ebből az egyik volt a Lébényben található Szent Jakab templom – csodálatos épület!!!!!
Lébény központjában helyezkedik el, már több km. távolságból látszik a monumentális építmény teteje. Teljesen restaurált / felújított állapotban leledzik, köré épül, illetve mellette található a Szent Jakab látogatóközpont. A templom zárva volt, a központba kell menni, ott kell jegyet váltani (500 ft a teljes áru, pedagógusigazolvánnyal meg mindenféle kedvezménnyel kevesebb), és egy fiatal kedves lánnyal is beszélgethetünk, aki kinyitja a templomot. Ha kérjük kiselőadást – idegenvezetést is vállal.
Meglepő, hogy a lány elmondása szerint egy nappal korábban, január másodikán is jött egy 20 fős csoport messziről, eme napon én voltam a hetedik (mint a gonoszok, de nem tekintem előjelnek) látogató. Szezonban persze nagyon sokan látogatják.
A látogatóközpontban szembesültem egy un. Szent Jakab zarándokúttal, ami Bp.-ről indul, Lébényig jön, majd megy tovább Ausztriába. Itt árulták a hozzá való igazolófüzetet, avagy útvonalleírást, ami a valóságban egy vastagabbacska könyv. A túrabázis se szolgáltat túl sok információt róla pedig szép az útvonala: http://www.szentjakabut.hu/hu)
És a duma helyett inkább jöjjenek a képek – már ami remélem visszaadja az épületet. Mivel sajnos nincs túl jó gépem, csak egy kis csattogtatóm, a belső képek annyira nem lettek tökéletesek. nem olyan egyszerű ebben az épületben kis géppel fényképezni (na meg én se vagyok egy fényképész sajna). Nem igazán olyanok a fényviszonyok hozzá, de azért persze nem lehetetlen…