Törölt nick
2014.01.01
|
|
0 0
123
|
Ha az "én" definíció kérdése, akkor a "szubjektív létélmény" is ugyanúgy csak egy megállapodás. Ez egyszerűen ellenőrizhetetlen, még akkor is, ha előre tudnál telefonálni az időben. Nekem van szubjektív létélményem. De te ezt soha sem fogod tudni ellenőrizni. Soha sem fogod tudni, nem hazudok-e. Ha pl. neked az a meggyőződésed, hogy én nem is ember vagyok, hanem valami biorobot és csak szimulálom azt, hogy van szubjektív létélményem, akkor én ennek a fordítottjáról téged soha sem foglak tudni meggyőzni. Ez valami hasonló dolog, mint az, hogy ha én azt hiszem, hogy az egész világ körülöttem csak álom, akkor ennek ellenkezőjéről senki sem tud meggyőzni. Úgyhogy a filozofálás területén vannak bizonyos dolgok, amik axiómák, definíciók, misztériumok, amik logikailag továbbkutathatatlanokm vagy inkább megközelíthetetlenek. Esetleg csak arra lehet törekedni, hogy olyan filozófiai rendszert találjunk, melyben ezen axiómák száma minimális. De nem tudnám azt sem megindokolni, hogy miért kéne ezeknek minimálisnak lenni, hacsak nem azt akarom mondani, hogy az egész világ alapja a matematika. |
Előzmény: Siphersh (122)
|
|