Törölt nick Creative Commons License 2014.01.01 0 0 1079

Terény, Szent András templom

2012.12.28.-án jártunk itt, kéktúrázás során.

Eredetileg nem is terveztük megnézni, de a délben éppen itt harangozó néni invitálására mégis megtettük, nem is bántuk meg. Most már tudjuk, hogy ez a néni maga is egy kuriózum, éppen 70 éve harangozik ugyanebben a templomban, állítólag még maga a pápa is köszöntötte 90. születésnapján. Találtam is erről egy cikket:

www.blikk.hu/blikk_aktualis/hetven-eve-harangozik-veronika-neni-2205131

Előrebocsátom, nem vagyok valami nagy templomszakértő, de véleményem szerint ezen a helyen eredetileg egy románkori templom állt valamikor, amelyet már a kora-középkorban (15.sz.) gótikus stílusban átépítettek.
A csak kívülről látható románkori kőkeretes ablak, az egykori bejáratnak tűnő, ma a sekrestyébe vezető szintén nagyon régi kőkeretes ajtónyílás, az alacsony, 14.sz körüli freskótöredékekkel tarkított szentély ami nekem elsősorban ezt a hatást sugallta.
De mit is ír a wiki a templomról?

"...Román stílusú emlékeket is őriz a templom, de már az 1400-as években gótikus stílusban átalakították, majd a XVIII. században a barokk ízlés szerint átépítették, és 1910-ben ismét felújították.
A több átalakítás és felújítás ellenére a szentély egyes részletei megőrizték gótikus jellegüket. A ma is látható épület egyhajós, megközelítően keletelt, homlokzati tornya előreugrik. Déli oldalán kőkeretes román ablak és napóra, a szentély keleti falán gótikus rózsaablak található. Az egyenes záródású szentély keskenyebb és alacsonyabb, mint a hajó. A barokk karzatot két erőteljes pillér tartja. A szentély pillérei középkoriak, festés nyomaival, de megmaradtak a gótikus boltozat gyámkövei is. Középkori falkép maradványai kerültek elő a szentély zárófalán is. Feljegyezték, hogy a templom 1497-ben harangot kapott, amit 1696-ban újraöntöttek. "

A templom kívülről:

kiemeltem a déli oldalon található  románkori ablakot

Belülről:

Közeledünk a szentély felé:

A szenteltvíztartók szintén a románkori vonalat erősítik szerintem, a néni elmondta hogy nemrégen lett lemeszelve minden, a tartók is, de azok mindig ledobják magukról a meszet, festéket. Kérdezte is tőlem hogy szerintem miért, azt válaszoltam hogy szerintem mert márvány, és az nem szereti az ilyesmit.

Mások véleménye esetleg?

a szenteltvíztartók nem állhatják a meszelést...