"És akkor ha a Riker helyében lennél? Ott mind a kettő másolat. Ott akkor Riker számára szubjektíve vége létélménynek?"
Nem. Mindkét Riker számára ugyanúgy folytatódik. A kiindulási alap a transzportálás előtti éntudat. Riker arra számított a transzportálás előtt, hogy megérkezik a hajóra, és lám, ez be is következett. Csakhogy két helyen materializálódott, ezért lett egy Riker2 is, aki szintén rendelkezik Riker transzportálás előtti éntudatával, ezért a transzportálás eredményét nem várt balesetnek, technikai zavarnak tekinti, és nincs oka feltételezni, hogy a hajón is van egy Riker. Az éntudat folytonos, az emlékek hozzáférhetőek, magyarázatok gyártása lehetséges. És mindkét Riker él és virul, saját éntudattal.
"Mert ha beszállsz a transzporterbe, akkor olyanra ne számíts, hogy szubjektíve kijössz a túloldalon, mert olyan nem lesz?"
Riker számított rá, hogy kijön a transzporterből, és ez be is következett.
"Azt nem értem, hogy a másolat számára hogyan lehet ez a szubjektív élmény. A megkettőződés előtt a másolat még nem létezik."
Úgy, hogy a másolat rendelkezik viszont az eredeti teljes élményanyagával és éntudatával. Ehhez az élményhez az is hozzátartozik, hogy emlékeim szerint ültem egy szobában, majd egyszercsak megváltozott körülöttem minden, és nem tudom, hogy miért. Ennyi a szubjektív élmény. De én vagyok az, aki mindezt nem érti, mert eltérést tapasztal, a korábbi emlékekhez képest. A másolat semmivel sem kevesebb, mint az eredeti, de immár nem is azonos vele.
"Azt mondod, hogy nincsen szubjektív elágazás, és ezt úgy illusztrálod, hogy a másolat szubjektív élményfolyamát meghosszabítod a megkettőződést megelőző élményekre. Jól mondom?"
Jól.
"Tehát valahogy lélekben már eleve jelen van a másolat, de nem a saját testében, hanem az eredeti példány testében, és ezért nem a másolat az, "aki ezt éppen kérdezi", hanem az eredeti?"
Ne tekerd ennyire. Van az eredeti, amit lemásolnak. Ennyi. Az eredeti élményvilága és tudata ettől még folytatódik, és a másolaté is. Két személy lesz.
"hogyan kell azt elképzelni, hogy a másolatnak a megkettőződés előtt is vannak élményei?"
A másolatnak nincsenek, hiszen nem is létezett. De mivel másolat, a másolás pillanatában megkapja az eredeti elméjét, cakkumpakk, és ez biztosítja az éntudatának folytonosságát.