Kedves Zsuzsa,
elnézést, hogy beleszólok, de kérlek, figyelj oda arra, amit írsz. Több kérdés elhangzik feléd, amire nem adsz választ, csak ugyanazokat a mondatokat fogalmazod újra. Aztán amikor végképp nincs válaszod, már nem is a kérdéssel foglalkozol, hanem a kérdezőt támadod, az ő vélt értelmi és egyéb képességiet - pedig nem is ismered.
Ezzel magad és az általad képviselt dolgokat teljes mértékben hiteltelenné teszed a többiek felé, így már ők sem vitatkoznak veled érdemben, csak piszkálnak és röhögnek rajtad. Így ennek semmi értelme.
Maga az alapfelvetés, az FNA, nem hülyeség mások szerint sem. Nem az a kérdés, hogy legyen-e FNA, hanem az, hogy hogyan legyen, és az is kérdés, hogy mi lesz ennek a következménye. A vitának, ahogy néztem, ezen két dologról kellene szólnia.
És persze arról is szólhatna, hogy valóban kell-e, igen. De most ezek szépen keverednek, miközben valaki megkérdi tőled, miből, te erre azt válaszolod, hogy ne vitatkozz, legyen, és kész. De miből? Válasz: legyen. De nem veszed észre, hogy nem azt kérdezi, legyen-e, hanem azt, hogy oké, legyen, de hogyan, milyen úton?
A másik problémakör: mi van akkor, ha lesz. Ki fog dolgozni? És mi erre a válaszod? Legyen FNA. Oké, de ha lesz, ki fog dolgozni? Válaszod: legyen FNA! De megint nem a kérdésre válaszolsz...
Tehát, ha te úgy gondolod, van értelme értelmesen vitatkozni arról, hogy milyen is lenne egy másmilyen világ, akkor ezekre a kérdéseke minimum kellene olyan választ adni, ami értelmezhető:
- mi a gazdasági alapja az FNA-nak nálunk, illetve más, nálunk szegényebb országokban?
- milyen társadalmi következményei lesznek az FNA-nak?
- milyen modellszámítások születtek arról, hogy egy ilyen rendszer fenntartható-e?
- mit kezd az FNA a potyautasokkal?
- mi fog történni a jelenleg magánkézben lévő vagyontárgyakkal? (Érékes autó, magánház, föld, ékszer, cégtulajdon stb.)
Lehetne ezt sorolni, de pl. ezekre jó lenne választ kapni. És nem, nem olyan választ, higy "de legyen FNA", meg nem olyan választ, hogy én féreg vagyok, mert nem akarok FNA-t.
Előre is köszi.