Szeva,
-
A tünetek alapján úgy tűnik, hogy brutál módon dúsítja a keveréket a vezérlő (pontosabban szabályozó elektronika). Erre utal a torpanás, fulladás, magas fogyasztás és halott katalizátor. A túldúsítás látható jele, hogy iszonyat módon kormol az autó (füstöl, akár 1 dízel) és szép kormos a kipufogóvég. Én első blikkre szétnéznék a lambda szonda tájékán, aztán befecskendező szelepeknél (lehet, hogy valamelyik nem zár és folyamatosan nyitva marad?). Aztán (még 2 hónapja van lacsim és nem volt időm foglalkozni vele) a légmennyiség, vagy légtömeg mérő környékén.
Mivel a motorvezérlő (szabályozó) adott bemeneti jelek (alapjelek) alapján szabályozza az égést (pl. a befecskendező szelepek nyitvatartási idejével), így mindig jel oldalról érdemes először kereskélni.
pl.: Lamda szonda ok? Légmennyiségmérő ok? Gázpedál potméter ok? Levegő, motor hőmérséklet ok?
Okozhat fulladást, dadogást, katalizátor halált rossz gyújtás is (még azt sem tudom, hogy a lacsiban hengerenkénti-, parazita szikrás, vagy milyen), ami miatt 3hengerezik (vagy 2 hengerezik), de ilyen fogyasztás különbséget nem.
Más: nagyon ne járj így az autóval, mert a brutál túldúsítás az olajat is felhígítja.
Ha Bp. környékén laksz, akkor 2 dolgot ajánlok:
1: Volt évfolyamtársamat, akivel járműelektrón együtt végeztünk anno és saját műhelye van (már az édesapja is autószerelő volt), remélem még a száma változatlan: Kálmán Imre 20/497-97-50 (precíz, gyakorlatias és lelkiismeretes), az M3 bevezető Szentmihályi út magasságában van a műhelyük.
(Én erősáramon is végeztem és az energetikai iparban futottam be karriert)
2: 1,5 hónapja egy öreg taxis bácsika ajánlott nekem egy szerelőt, miután kiderült, h veszek 1 lacsit. Még nem voltam nála, így csak tovább ajánlom, mint chevy-kre (daewoo) speckózott szerelőt Pest déli részén: 20/523-96-96. A taxis bácsi jó fej volt, mesélte hogy 410 000 km-el !!! vette ki a lacsit a taxi üzemből és adta oda a lányának és végig ennél a pacáknál szervizelte. Mivel az öreg hiteles és gondos volt, így elmentettem a számát.
Remélem tudtam segíteni, kíváncsian várom a megoldást!
Sok sikert! :) Na és persze boldog karit! :)
GabeN