Pro.polisz Creative Commons License 2013.12.20 0 0 1582

Ceglédi vs. gönci íztesztben nem volt termésminőségben hendikepes egyik sem, pár éve csináltam. Ha nem egymást követően eszem, talán nem is veszem észre a különbséget.

A gönci és a c235 egyformán kicsit "lisztes". Ez utóbbi fán volt közel teniszlabda méretű kajszi is. A ceglédi nagyjából egyszerre érik be a fán nálam, a magyar kajszit meg vagy 2 hétig szedem. Ez utóbbival az a bajom, hogy még a fát nem lehet megkopasztani, de mindenhonnan hullanak az érett barackok, leginkább több méter magasból, ahol korábban érik. A földön meg annyi neki, ehetem a sérült barackot. Viszont ugye ezek a legédesebbek...

Múlt évben a pár szem ceglédi arany is nagyon ízletes volt, csak kevés meg későntermő volt az összekóstoláshoz. Most várok egy tardicot felcseperedésére.

Próbálkoztam rakovszkyval is, de csúfos kudarc lett: nagysokára termett (jellemzője), apró/ócska temést, aztán gyorsan kipusztult. Régen volt egy korai, de apró szemű kajszit termő fánk, 1-2 héttel a ceglédi előtt ért, első kajszinak még elment, fajtáját nem tudom. A szüleim által 70-es években ültetett kajszikból már csak a ceglédi óriás van (közepes méretű fa), meg valami furcsa óriás fajta, amelyiknél mikor a gyümölcs egyik fele érett, a másik még szinte zöld (gyümölcsön belül!). Viszont úgy néz ki, a 40 éves ceglédi tartja magát, míg az én hatalmas kb 20 éves c235-ömet kikezdte a kéregmoly meg utána a gomba is, haldoklik. Lehet az a baj, emésztőgödör közelében van és túlságosan gyorsan nagyra nőtt, nem elég kemény/szívós. Kéregmoly ellen tudtok valamit?

Előzmény: emendasajt (1574)