Még mielőtt elolvadnék az Ünnepek jegyében és a szeretet fényében,
ezúton üzenem az összes - arra illetékes - népművészeti-agyagedény autóstársamnak (különösen a VW Passatos PDTdi-knek),
hogy, ha megtartják azt a szokásukat, miszerint előzésük közben lepadlózzák a gázpedált* és eszeveszett gyorsításba kezdenek, miközben balról mellettük tempósan (el)haladok és velem szemben autó közeledik,
akkor a továbbiakban is rájuk fogom húzni a kormányt... (mintha ott sem lennének)
Melynek folyománya képpen az én beszaratási kísérletem ("ütközzél frontálisan, agrárproletár")
átmegy az ő konkrét befosásukba...,
de nem érdekel.
I) *A szememben ez a KRESZ legeslegdurvább megsértése (mármint előzés (pontosabban megelőzetés) közben gyorsításba kezdeni és gyorsulási versenyt játszani, még akkor is, ha közben történetesen lakott terület vége tábla is van);
Újabban ezt a fenti módon "szankcionálom"... És beválik.... Habár sértődés szokott utána következni (villogtatás, stb.)
Amúgy nem tudom, mi az ilyen "autóstárs" terve (?)
1) ütközzek frontálisan
2) satuzzak egyet és soroljak vissza mögé ?
Más: tudok még két ilyen "modern" népi játékot, ami mostanában fölizéli az agyamat; Nem tudom, Ti találkoztok-e vele ?:
II) szembe jövő, - találkozáskor - nem húzódik le, átlóg a felezővonalon (akár a záróvonalon is !); Elfoglava a pályatest 3/4-ét. Te meg meneküljél le az árokba, murvára, akárhová, - a jobb oldali kerekeiddel. Egyre gyakoribb jelenség.... Ha látom a komán a szándékot: óvatosan, de határozottan tendálok én is befelé... Hatni szokott.
III) Jobb oldali alárendelt útvonalról elsőbbség olyaténképpeni meg(nem)adása, hogy fékezés nélkül "ezerrel" közelíti meg a versenyző a kereszteződést.... Gondolván: "ha jön valaki satuzok, ha nem kivágódok". Nahát: LÓFAXT ! Nem vagyok gondolatolvasó, a KRESZben az elsőbbség megadása azt jelenti, hogy nem kényszerítem hirtelen fékezésre, vagy irányváltásra a védett útvonalon haladót !
Ezek ellen nincs hatásos ellenszer, de azért kis "rálegyezéssel" itt is akad némi javító-nevelő szándék. Pláne, ha közben látszólag más irányba (balra) fordítod a fejed.