http://www.nemzetisport.hu/uszas/gyurta-daniel-eb-gyoztes-hosszu-ezustos-2301877
Gyurta Eb-győztes, Hosszú-ezüst és -bronz
Gyurta Dániel megnyerte a herningi rövid pályás Európa-bajnokság férfi 200 méteres mellúszó számának döntőjét. Hosszú Katinka második helyezést ért el 400 vegyesen és harmadik lett 200 háton, míg Kozma Dominik holtversenyben bronzérmet nyert 200 gyorson.
Női 400 m vegyes. Hosszú Katinka nem rajtolt rosszul, de a spanyol Mireia Belmonte García és a brit Aimee Willmott erősebben kezdett. Hosszú tartotta velük a lépést, sőt Willmottot meg is előzte a táv felére. Mellen Belmonte García egy testhossznyira növelte az előnyét, ami gyorsra váltásnál több is volt még ennél, miközben Willmott ráúszott Hosszúra. Gyorson a magyar úszó már nem tudta befogni a spanyolt, aki nagy fölénnyel, 3.46 másodperccel nyert, Hosszú viszont visszaverte brit riválisa támadását, így ezüstérmes lett.
Hirdetés
„Látni kell, valamit elszúrtunk a formába hozással, de azt gondolom, ebből is tanulni lehet és kell is. Úgy gondolom, még mindig jobb, hogy itt történt ez, mint mondjuk a világbajnokságon. Szerintem tudjuk, hogy min kell változtatni, és ez jó. Most egyébként teljesen kiúsztam magam, pláne mert Shane azt mondta, ha nyerek, akkor visszaléphetek a következő két számtól. Így viszont muszáj úsznom..." – nyilatkozta Hosszú Katinka.
Férfi 200 m mell. A startnál Gyurta Dániel tűnt fel először a vízből, majd ő is vette át a vezetést. A két brit, Andrew Willis és Michael Jamieson tartotta vele leginkább a tempót, majd a német Marco Koch is feljebb zárkózott. Sőt Jamieson a futam közepén át is vette a vezetést. Az utolsó előtt hosszt azonban nagyon megnyomta Gyurta, és a rakéták beindítása után több mint fél testhosszal vezetett, így hiába jött a végén is jól Jamieson és Koch, a győzelme nem forgott veszélyben.
„Délelőtt azért tartalékoltam, mert már a száz után is láttam, hogy a német és a brit srác is nagyon megy, azaz muszáj volt egy kis erőt félretennem délutánra, azon belül is az utolsó ötvenre – idézte Gyurta összegzését a Magyar Úszószövetség Facebook-oldala. – Úgy gondolom, ez sikerült. Jamieson ugyan elindult a harmadik ötvenen, de az első száz tempója után sejtettem, hogy ezt a sebességet nem fogja tudni tartani. Az én utolsó ötvenemet pedig senki sem bírta. És nagyon őszintén mondom: nem bánom, hogy nem jött össze a világcsúcs. Majd legközelebb!”
Gyurta mindössze öt századra maradt el saját, 2009-ben úszott 2:00.67-es világrekordjától, Jamieson 71, Koch 90 századdal maradt el tőle, a többiek két mp-en kívül értek célba a győzteshez képest. Verrasztó Dávid 2:07.53-mal utolsóként, a 10. helyen végzett a döntőben.
Női 200 m gyorson Federica Pellegrini (1:52.80) csapott először a célba a francia Charlotte Bonnet-t (+0.46) és Veronika Popovát (+0.82) megelőzve. Verrasztó Evelyn az ötödik lett 1:54.30-cal.
Női 100 m pillangón egyik magyar, Szilágyi Liliána és Hosszú Katinka sem kezdett jól, miközben Jeanette Ottesen nagyon keményen. A dán azonban a végére elfáradt, és a svéd Sarah Sjöström (55.78) és a brit Jemma Lowe is megelőzte. A mieink közül Hosszú végül megelőzte Szilágyit, előbbi 5. (+1.38), utóbbi 7. (+1.44) lett.
Férfi 200 m gyorson szintén két magyar csobbant a vízbe, Bernek Péter és Kozma Dominik is a mezőnnyel úszott el a rajt után. Az élen az orosz Danyila Izotov haladt, Kozma azonban a futam közepén tartotta a harmadik helyet. Kozma sokáig remekül ment, a végére viszont láthatóan elfáradt, miközben az olasz Filippo Magninival óriási harcot vívott a harmadik helyért. A hivatalos időmérő végül mindkettejüknél 1:43.34-nél állt meg, így mindketten felállhattak a dobogóra. Bernek a 10. helyen végzett 1:45.36-tal. A számot Izotov nyerte meg honfitársa, Nyikita Lobincev előtt.
„Tudtam, hogy van esélyem az éremre, de azt is, hogy iszonyú nehéz lesz megszereznem – értékelte úszását Kozma. – Az edzőmnek, [Turi] Gyuri bácsinak megígértem, hogy ha kell, eltöröm az ujjamat is a benyúlásnál, de kőkeményen meghajtom a végét, mert így kell befejezni egy versenyt. Nahát majdnem sikerült eltörni... Egyébként anyukám most duplán boldog lehet, mert Filippo Magnini a kedvenc úszója." Kozma kétszázon 50-es medencében ért már el kimagasló eredményt: tavaly Eb-bronzérmes lett Debrecenben.
Férfi 100 m vegyesen Vlagyimir Morozov nyakába akasztották az aranyat, itt is kettős orosz siker született: Szergej Feszikov lett a második. A bronz Stefano Pizzamigliónak jutott. Női 100 m mellen a litván Ruta Meilutyte nagy csatában győzte le az orosz Juilja Jefimovát, a harmadik helyen Rikke Möller Pedersen csapott célba. A férfi 100 m hát első helyét a francia Jeremy Stravius érdemelte ki az orosz Vitalij Menyikov és az ugyancsak francia Camille Lacourt előtt.
Női 200 m háton is elindult Hosszú Katinka, és az élmezőnyben „utazott” ugyan, de sokáig nem tudott felúszni a dobogóra. 150 méterrel a vége előtt aztán sikerült erősítenie, ekkor már a 3. helyen állt, és a bronz a folytatásban nem is forgott veszélyben. Az élen az ukrán Darina Zevina zárt, a második a cseh Simona Baumrtová lett.
A nap végére maradtak a rövid számok és a váltók. Férfi 50 m gyorson ukrán győzelem született Andrij Govorov révén, második a német Steffen Deibler, harmadik a fehérorosz Jauhen Curkin lett. Női 50 m gyorson a holland Ranomi Kromowidjojo és a svéd Sarah Sjöström párharcát előbbi nyerte meg, utóbbié lett az ezüst, amiért ráadásul a fehérorosz Aljakszandra Heraszimenya szorításában meg is kellett szenvednie.
A férfi 4x50-es gyorsváltó aranya az oroszoknál (Vitalij Melnyikov, Oleg Kosztyin, Nyikita Konovaljov, Vlagyimir Morozov) landolt, akik 1:23.36-os új világrekorddal utasítottak maguk mögé a mezőnyt, mindenekelőtt az olaszokat és a belgákat. A női 4x50 vegyes váltók fináléja is világcsúcsot hozott, ugyancsak az oroszok (Darija Usztiynova, Julija Jefimova, Szvetlana Csimrova, Rozalija Naszretgyinova) révén: 1.44.67-es időeredményükkel az orosz lányok 14 századdal utasították maguk mögé a dánokat, akiket a svédek követtek.