só Nem vényköteles ! Már megint tévedsz.
2011 februártól recept köteles!
Hogy ki téved, már számomra kínos. Sajnos eddig csak egy dolgot mondtál helyesen, amit örömmel meg is jegyeztem a 3036-ban.
3035 alatt írod:
Az extra szűz a hidegen sajtolt. Nem tünt fel ?
Mindig megdöbbent, hogy mekkora egyesek fejében a sötétség.
A sötétség egyben sajnos személyeskedéssel is jár, de lássuk mit mond erről a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) étolajokra vonatkozó 2-4211 sz.
"3. §
1. Az étolajok az előállítási technológia szerint lehetnek:
a) Szűz étolaj
Az alapanyagokból (2. pont) tisztítás (idegen anyagok eltávolítása) és bizonyos magvak esetében hajalás és aprítás után mechanikus úton, préseléssel állítják elő az olajat.
Az olajkinyerés elősegítése érdekében a hőkezelés (kondicionálás) megengedett.
Az olaj kizárólag vizes mosással, ülepítéssel, szűréssel, centrifugálással tisztítható.
b) Hidegen sajtolt étolaj
Az alapanyagokból (2. pont) tisztítás (idegen anyagok eltávolítása) és bizonyos magvak esetén hajalás és aprítás után, mechanikus úton sajtolással állítják elő az olajat, hőkezelés nélkül. A hidegen sajtolt olaj kizárólag vizes mosással,
ülepítéssel, szűréssel és centrifugálással tisztítható.
c) Finomított étolaj
Az alapanyagokból (2. pont) tisztítással, sajtolással és/vagy extrahálással és finomítással állítják elő az olajat."
Az étolajgyártási irányelvek szerint a szűz és extra szűz olajoknál az olaj kinyerése érdekében hőkezelés megengedett. Így készül a stájer vagy őrségi tökmagolaj is. Értelemszerűen ezeknél az olajoknál a hatóanyagok nagy része "kiég" az olajból a mag pirítása közben. Maradjunk annyiban: kíméletes pirítás nincs! Vagy van pirítás, vagy nincs, de ha van, az az olaj már nem hidegen sajtolt:-)
Az extrahálást meg mindenki keresse ki magának és akinek tetszik, hát egye és igya az így készült csillógó olaját:-)