Szépek a növényeid! :)
Igen jól érted és ha jól látom a képeken ott van Neked 2 ablak na meg a leander is örökzöld! :)
Ez most nem okoskodás csak józan paraszt logika:
Egy citrus soha nem áll le teljesen mind a lombhullató fák, azért használom a ‘komába’ szót. Ugye tudjuk hogy a fény a fotoszintézishez kell, de ha nincs fotoszintézis mert az életfunkciók épp csak ketyegnek, nincs nedv keringés mert a gyökérzet nem aktív akkor meg minek fény? Na most 3 dolog kell hogy összhangban legyen:
- Hőmérséklet
- Fény
- Víz
Ha emelkedik a hőmérséklet akkor a másik 2 -t is kell emelni arányosan ugye? :)
Tudok nem 1 embert aki olyan körülmények közt tartsa a citrusait mint Te, sőt tudok olyat is aki fekete fóliával betakarja a citrusait Novemberben (ki vannak ültetve és meg van a logika is hogy miért használ feketét) és Márciusban veszi le és van aki ablak nélküli garázsban tartsa. Nekem is van citrusom ami majdnem nulla fényit kap, mikor hogy pakolok be.
Ilyenkor előfordul lombhullás de ne ijedjél meg ez természetes. Csak arra vigyázz hogy a hőmérséklet ne kúszón fel és szellőztessél gyakran.
A szakkönyvek azt írják hogy Mexikoi Lime -ot 10C fölött kell teleltetni, hát én 3C fokon teleltetem! Az üvegházban levő citrusoknál -1C –ig lekúszik a hőmérő éjszakára.
Ez NEM tanács, ez enyém véleményi és nem kötelező megfogadni a döntést Te neked kell meghozni!
Átküldök 1 ábrát hogy lásd hogy muxik 1 citrus és milyen folyamatokon megy át az évszakok folyamán.
Sok sikert a teleltetéshez!