Rhéman Creative Commons License 2013.11.20 0 0 4163

Itt a paradicsom, amiről írtam:

 

"Az USA-ban 1994-ben az első génmódosított növényből származó termék a Flavr Savr paradicsom volt, amelyet az antiszensz poligalakturonáz gént tartalmazza. Ennek eredményeképpen a paradicsom száron érve is megtartja keménységét, s így éretten leszedve, jó ízű és a rákellenes anyagként is ismert likopén nevű vegyületet maximális mennyiségben tartalmazó termést hoz, javul az eltarthatósága valamint több antioxidánst tartalmaz, mint a nem módosított paradicsom. A termésérés során bekövetkező puhulást egy pektinbontó enzim, a poligalakturonáz (PG) okozza. A Calgene kutatói ezt az enzimet gátolták a következő módon: A PG-gén kódoló részét eredeti átírásával ellentétes irányban (antiszensz) összeépítették egy karfiol mozaikvírusból származó szabályozó elemmel, a CaMV35S-promoterrel, hogy folyamatos átírást biztosítsanak az antiszensz gén számára a növény minden szervében, köztük a termésben is. A PG-gén végére egy átírást befejező, ún. poliadenilációs szignált tettek. A létrehozandó GM-növények könnyű megtalálása, szelekciója érdekében a CaMV35S-aPG-fúzióhoz hozzáépítettek egy ugyancsak CaMV35S-promoterrel és poliadenilációs szignállal ellátott antibiotikum rezisztencia gént, a neomicinfoszfo-transzferázt (nptII) (Bánfalvi és Kondrák 2005). A konstrukciót egy korábban már kidolgozott transzformációs eljárással bejuttatták a paradicsom genomba. Az antiszensz PG génről átíródó mRNS kettős szálú RNS-t képezve a paradicsom eredeti PG-génjének mRNS-ével egy géncsendesítésnek nevezett természetes molekuláris mechanizmus révén gátolta a PG-fehérje keletkezését. Az alacsonyabb PG-szint következtében a sejtfalban lévő pektin lassabban bomlott le, a termés sokáig kemény maradt.2

 

Kiemelés tőlem. 

 

Most már tényleg megyek a dolgomra.