gyfa50 Creative Commons License 2013.11.17 0 1 773

Hát a zöldbe - zöld oltásokat én olyan elképzelés alapján készítem, hogy önálló oltványokat kapjak a hiányok pótlására. Van alulról feltört vad tő direkt erre a célra. Tavasszal az előző évi két három hajtást lehúzom lehetőleg vízszintesen karóhoz kötözöm, hogy úgy is maradjon. A noduszokból május végén június elejére nőnek úgy35 - 40 cm -es hajtások. A megfelelő magasságban a nodusz felett 3 - 4 cm re elvágom, majd a noduszról levágok, mindent majd behasítom lehetőleg a noduszig. Az előre már elkészített éket a kis honalyhajtással belehelyezem, majd nylon szalaggal betekerem. A műveletet lehetőleg a reggeli órában végzem, majd árnyékolom vagy papírral vagy szőlő levéllel, hogy a tűző naptól védjem. A zöld oltócsapnak megfigyeléseim alapján az előző évi noduszból nőtt hajtások közepe a legmegfelelőbb, vagyis mikorra egy új hajtás elég vastag ahhoz, hogy jó legyen oltócsapnak akkorát nő, hogy 2 esetleg 3 megfelelő nodusz van, a középső részen persze ez függ a fajtától is. Az oltás folyamán fontos a jó éles kés, amelyet minden egyes vágás előtt meg kell törölni.

Szerintem a zöldbe zöld oltás sikerének a titka röviden:

- a meleg ami adott lévén nyár eleje

- az árnyékolás egy pár napig legalább míg a kallusz képzés beindul

- az erős nedv keringés tehát ne legyen sok konkurens hajtás a tövön

- a tisztaság a penge élét mindég törölni

- az jó oltó csap megfelelő hónaljhajtással

- az ék illesztésénél a két méret lehetőleg találjon

- és sok esetben jót tesz ha oltás után nylon zacsit húzunk rá (párába legyen)

Előzmény: Farang01 (767)