pacsepa Creative Commons License 2013.11.08 0 0 1841

Hétvégén vágom ki a régi szilvahimlős szilvafámat és egy szintén beteg őszibarackot (Champion).

Most rögtön teszek is a helyükre másikat. A szilva helyére egy almát, az őszi helyére kerül a szilva. Utóbbira két fajta nyerte el a tetszésemet, legalábbis az elmúlt kb. két hétben igyekeztem alaposan körbejárni a témát, itt is feltettem a tárgyban kérdést.

1.

A győztes két fajta a Topend Plus és a Jojo szilva lett. Mi a véleményetek arról hogy most mind a két gyökeres csemetét beszerzem és a kettő közül csak az egyiket hagyom meg, a másikkal átoltom a megmaradó felét?

2.

Ha életképes az elgondolásom, akkor van-e jelentősége, hogy melyiket hagyom meg, és melyik lesz amivel átoltok? Vagy ez csak a most megvásárolt oltvány fajtájától függene?  Ennek aztért van jelentősége, mert a "kiválasztott" kerül a végleges helyre, a másikat egy másik ingatlanomra teszem, amit valószínűleg eladok. A gyümölcsöt saját használatra termelem, elsősorban frissen fogyasztjuk, a maradékot szétosztjuk, kisebb részben lekvár lesz belőle. Ez a két fajta azért is nyerő, mert ha jól látom éppen jól jön ki, a harmadik ingatlanomon lévő idei telepítésű Casanska Lepoticával, mind a három máskor érik.

3.

A csemetéken feltüntetik az alanyt is. ha van jelentősége a szempontomból, akkor melyek a legjobb alanyok? A talaj homokos, lejjebb kissé márgás, de a helyi adottságok miatt nem száraz (locsolt).

A most kivágásra kerülő Beszterceivel jól ráfaragtam, 5. éve kezdett el rendesen teremni és még egészen jó a hozam, bár rengeteg le is hullik. Ugyanakkor már sikerült megfertőznie másik két fát (őszit). A többi fámat (nektarin, őszik, kajszik) féltem. Sajnos nem számoltam a helyi körülményekkel, nagy a fertőzési nyomás, a környező kertek gondozatlanok.

Előre is köszönöm a segítségeteket!