Sallai Gabri Creative Commons License 2013.11.05 0 0 409

10.

 

A legmeghatározóbb ágazat egyértelmüen a halászat. Az izlandi export 70%-át a halászok termelik meg, és a munkavállaók 8%-a kötödik valamilyen módon a halászathoz [akár halászként, akár egy feldolgozó üzemben munkásként]. Emiatt az ország gazdasági teljesítménye jelentösen függ a hal világpiaci árától, így a politika is kénytelen aktívan védeni és támogatni az ágazatot. Izland többek közt azért sem az EU tagja, mert félnek, hogy tengeri halászatuk fölötti irányítást is elveszíthetik. 

 

A hagyományos izlandi ételek nem olyan rosszak, mint amilyennek első hallásra gondolnánk, bár néhány közülük igen bizarr. Például a Hákarl nevű, rothadt cápahúsból készült eledel, amelyet hat hónapig elásva érlelnek, hogy bizonyos idő elteltével elérje a megfelelő feldolgozhatósági szintjét. Alig ízletesebb ennél a hrútspungur, a savóban pácolt koshere lepénnyé alakítva, vagy a svi, a félbevágott juhfej pirítva, főzve.

 

 

 

hakerl                                           kókuszos hernyó

 

 

 

 

rohasztott cápahús                     almás sütemény

 

 

 

fokhagymás, gyömbéres garnéla   Brennivin

 

 

A következő ország: Tajvan

 

 

 

 

 

Előzmény: TnéAncsa (408)