10.
A legmeghatározóbb ágazat egyértelmüen a halászat. Az izlandi export 70%-át a halászok termelik meg, és a munkavállaók 8%-a kötödik valamilyen módon a halászathoz [akár halászként, akár egy feldolgozó üzemben munkásként]. Emiatt az ország gazdasági teljesítménye jelentösen függ a hal világpiaci árától, így a politika is kénytelen aktívan védeni és támogatni az ágazatot. Izland többek közt azért sem az EU tagja, mert félnek, hogy tengeri halászatuk fölötti irányítást is elveszíthetik.
A hagyományos izlandi ételek nem olyan rosszak, mint amilyennek első hallásra gondolnánk, bár néhány közülük igen bizarr. Például a Hákarl nevű, rothadt cápahúsból készült eledel, amelyet hat hónapig elásva érlelnek, hogy bizonyos idő elteltével elérje a megfelelő feldolgozhatósági szintjét. Alig ízletesebb ennél a hrútspungur, a savóban pácolt koshere lepénnyé alakítva, vagy a svi, a félbevágott juhfej pirítva, főzve.
![](https://img.index.hu/imgfrm/8/4/2/4/THM_0011688424.jpg)
hakerl kókuszos hernyó
![](https://img.index.hu/imgfrm/8/4/3/6/THM_0011688436.jpg)
rohasztott cápahús almás sütemény
![](https://img.index.hu/imgfrm/8/4/5/0/THM_0011688450.jpg)
fokhagymás, gyömbéres garnéla Brennivin
A következő ország: Tajvan